- 2017. június 7., 12:00
Ami igazából nem is tévé, hanem egy projektor. De ettől még nagyon jó képminősége van.
Hirdetés

100 col az a méret, amelyben tévét egyelőre nem hogy nem éri meg, nem is nagyon lehet gyártani (bár van azért, akinek már sikerült). 100 col emellett még az a méret is, amelyben már bőven van értelme 4K-s felbontást használni – még akkor is, ha a milliós árcédula miatt a készülék valószínűleg az átlagosnál jóval nagyobb nappalikba fog csak bekerülni. A Hisense a januári CES-en mutatta be a 100H10D nevű „tévéjét”, amely azonban akkor még csak prototípus volt, most viszont már piaci termék; ára az előzetes várakozásoknak megfelelően nagyjából 13 ezer dollár, viszont túl sok helyen nem lehet megvenni. Nem túl meglepő módon első körben Kína és USA (utóbbi csak lesz) a két piac, ahol a készülék elérhető lesz, hogy később meg lehet-e majd vásárolni Európában, az még nem eldöntött kérdés.

A Hisense azt mondja, hogy ez egy tévé, pedig nem; a képen is jól látható, hogy egy rövid vetítési távolságú projektorról van szó. Az viszont igaz, hogy nemcsak a projektor, hanem egy vászon és a hangrendszer is jár a készülék mellé, meg persze az elektronikát is felturbózták, hogy ne csak HDMI és DisplayPort csatlakozón keresztül tudja fogadni a 4K-s jelet, hanem a sztenderd tévéadásokkal is tudjon mit kezdeni.

A képméret impozáns, és a lézeres fényforrás segítségével sikerült olyan fényerősséget elérni, ami értékelhető: a gyári adatok szerint 300 nitet tud a készülék, ami elég akár ahhoz is, hogy nappal a szoba besötétítése nélkül tévézzünk. Az viszont tény, hogy a HDR-hez ez messze nem elég, így hiába támogatja a készülék a HDR10-et, ezen a területen nem fog tudni brillírozni. A technológia miatt a színek sem lesznek annyira élénkek (a DCI-P3 színtér 95 százalékos lefedése ellenére), mint amennyire azt egy tévétől megszoktuk. A „tévé” inkább mozi élményt ad vissza, azt viszont közel tökéletesen. Egy érdekes hátránya még van ugyanakkor a normál projektorokhoz képest, mégpedig az, hogy a „doboz” alapesetben a földön van, ezért a kisgyerekeseknek nem biztos, hogy jó szívvel ajánlanánk.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 5., 12:00