- 2017. június 8., 12:00
Egyre több olyan fejlesztés van, amelynek célja egy, az emberekkel társalgó android kifejlesztése.
Hirdetés

A feltörekvő vállalatok közé tartozik a 2014-ben alapított AvatarMind is, amely ennek megfelelően három éve fejleszti saját robotját, amely az iPal névre hallgat. A prototípus több kiállításon is feltűnt már, a januári CES-en is lehetett látni, de mindig izgalmas visszatérni a gyártó standjára, hogy megnézzük, milyen új képességekkel gyarapodott tudása. Hatalmas új funkciót most viszont nem kaptunk, a fejlesztések most főleg a meglévő képességek finomhangolására, pontosítására összpontosítanak. A piaci start Kínában pár héten belül várható, később a robotot Amerikában is piacra fogják dobni – európai terjeszkedés egyelőre nincs tervbe véve. Az iPal Companion Robot, vagy egyszerűen csak iPal, elsősorban a gyermekek és az idősek számmára készül. A gyerekekkel játszani tud, és segít a tanulásban is, míg az időseknek elsősorban jó társaságot biztosít.

Maga a robot kis mérete ellenére elég összetett szerkezet, 24 darab motor és összesen 18 szenzor van benne (mozgásérzékelő, infra és ultrahangos távolságérzékelő, stb.) így könnyen kikerüli az akadályokat. Van benne egy kamera is természetesen, amivel pedig látja is a környezetét. A Robot összetett mozgásokra is képes, a fejlesztője szerint egy vastagabb lappal rendelkező könyvet akár saját maga tud tartani és lapozni. Android operációs rendszer fut rajta, viszont saját SDK-val rendelkezik, így külső fejlesztők előtt is nyitva áll az ajtó, ha a robotban látnak fantáziát.

Ahogy korábban már említettük, a robot a gyerekekkel elsősorban játszik (zenét játszik le, táncol, videókat mutat, stb.) és tanul (gesztusokat mutat, nyelvet, tudományokat és matematikát tanít). Ennél érdekesebb, hogy felismeri az alapvető érzelmeket, ezért a necces szituációkban is jó eséllyel megfelelően tud reagálni. A kamera elsősorban azért került a robotra, hogy annak legyen szeme, de az optikai segítségével szülői felügyeletet is kapunk, hiszen a robotra interneten keresztül is rá tudunk csatlakozni, és így láthatjuk, hogy mit csinál a csemete, amikor épp nem vagyunk otthon. Az iPallal alapvetően beszéd útján lehet kommunikálni, hiszen a gyermekek és az idősek számára ez a legkényelmesebb megoldás.

Időseknél elsősorban azért hasznos az iPal, mert akár naphosszat tud társalogni, ezenkívül segít abban, hogy a technológiában nem túl járatos emberek is könnyen tudják tartani a kapcsolatot a családdal. A robot szépen lassan megtanulja használója ízlését is, így olyan zenéket, híreket, videókat, könyveket, stb. ajánl, amelyek jó eséllyel tetszeni is fognak. Persze az időseknél már figyelni kell más dolgokra is: például arra, hogy meglegyen a napi előírt folyadékbevitel vagy hogy ne maradjanak el a gyógyszerek. Az iPal mindezekre természetesen figyelmeztet, és még azt is megpróbálja elérni, hogy az idősek – ha már a lakásból nem is feltétlenül akarnak minden nap kimozdulni – otthon tornázzanak kicsit. Spőt, mivel Android fut ratja, bármilyen alkalmazást lehet rá telepíteni, így komplexebb egészségügyi felügyeletet is el tud látni.

A távlati tervekben szerepel, hogy az iPalt felkészítik egyéb feladatokra is, például arra, hogy üzletekben vagy szállodákban a személyzet munkájának egy részét átvegye.

Címkék