- 2017. június 8., 13:00
A CES ASIA megerősítette, amit eddig is tudtunk: Kína szereti, ha minden téren saját megoldásokra támaszkodhat.
Hirdetés

Kína érdekes ország, ami nemcsak a kultúrában, a politikában és a mindennapi életben figyelhető meg, hanem a technológiai fejlesztéseknél is. A kínai vállalatok ugyanis jól láthatóan nem szeretik, ha más fejlesztéseit kell használni; mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy amit csak lehet, azt saját megoldásokkal váltsanak ki. Jó példa akár a Huawei is, hiszen a telefongyártó saját rendszerchipet tervezett telefonjaihoz, és az Androidot is kívül-belül átszabja.

A kérdés csak az, hogy a külön utas fejlesztéseknek van-e értelme; a Haier például okosotthonokhoz, IoT eszközökhöz tervezett saját operációs rendszert, amely UHomeOS névre hallgat. A vállalat a saját OS ötletét tavaly vetette fel először, a januári CES-en pedig már demózta is, de akkor még kevés partner sorakozott fel mögé. A kínai piac viszont hatalmas, és természetesen a nyugati vállalatok sem szeretnének lemaradni róla; ennek megfelelően a partnerek között már nemcsak kínai cégek tűnnek fel (pl. China Telekom, China Unikom, meizu), hanem a globális piac legjelentősebb szereplői is. A technológiát támogatja vagy hamarosan támogatni fogja a Microsoft, a Philips, a Lenovo, a Realtek, az LG és a Tencent is.

Az OS felhő alapon működik, tehát folyamatos internetkapcsolatot igényel (ami mondjuk az IoT esetében azért nem olyan meglepő). Három fő eleme az U+ felhő, az U+ big tata és az U+ AI, amelyek együttesen alkotják az az intelligens és öntanuló rendszert, amivel akár az egész lakást felokosíthatjuk majd. Afelől nincs kétségünk, hogy az UHomeOS sikeres lesz, hiszen a kínai vállalatok, ha tehetik, akkor kínai fjejlesztéseket használnak, és az OS mögött már most is több száz (kínai) partner sorakozott fel.

Hozzászólások