- 2017. június 8., 15:30
A Dazzeon a világ egyetlen olyan megoldását szállítja, amely a vízállóság mellett vezetőképességet is biztosít.
Hirdetés

A Geeks.hu hasábjain többször írtunk már olyan technológiáról, amely egy nanométeres vastagságú bevonat segítéségével nyújt vízállóságot a különböző készülékeknek. Főleg telefonoknál láthatjuk viszont ezt a megoldást, amely annak ellenére nem terjedt el igazán, hogy a felhasználók nagyon hasznos extraként tartják számon, ha telefonjukban nem tesz kárt a víz. Hogy a gyártók mégsem repesnek az ilyen típusú bevonatok használatáért, annak egész egyszerűen az az oka, hogy nagyon pepecselős alkalmazni, ami a gyártás idejét és ezzel a költségét is jelentősen megnöveli.

A gondot az okozza, hogy a létező bevonatok nemcsak a víztől védik az elektronikát, hanem megszüntetik a felületek vezetőképességét, ezért a „kezelés” előtt a kritikus csatlakozási pontokat maszkolni, később pedig más módon a beázástól védeni kell. A Dazzeon megoldása viszont egyedülálló abban a tekintetben, hogy az IPx8-as szabványnak megfelelő vízállóság mellett a vezetőképességet is meghagyja, így a fenti hátrányokkal nem kell számolni. Nem túl meglepő módon a Dazzeon sem kommentálta, hogy mely gyártókkal áll kapcsolatban – csak annyit sikerült megtudni, hogy többen is érdeklődnek a megoldás iránt. Ami mondjuk nem meglepő, elvégre egyre több olyan termék van, amelyet a szabadban (is) használunk, és ezeknél tényleg nem árt, ha a vízállóság adott. Hogy csak pár kütyüt említsünk, a telefonok mellett a fényképezőgépek, a drónok és a kamerák is profitálhatnak abból, ha nem kell rögtön fedezékbe vonulni, amint pár csepp eső megjelenik.

A Dazzeon a technológia működőképességét egy kínai Raspberry klónnal demózta, amely pőrén, tok nélkül víz alá merülve hajtott meg egy digitális táblát. Valószínű, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy a Dazzeon nevéről hallunk – és nem kizárt az sem, hogy az ötletet lemásolva hamarosan mások is (pl. a HzO) megjelennek saját vezetőképes megoldásaikkal.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00