- 2017. június 9., 12:00
Egy apró, de nem túl bonyolult szerkezet teheti sokkal biztonságosabbá a közúti kerékpározást.
Hirdetés

A Koreai Nemzeti Egyetem nemcsak kutatásokat végez, hanem arra is odafigyel, hogy a jó ötleteket a kidolgozásuk után is gondozza, ezért amennyire tudja, a kezdő vállalkozásokat is támogatja. Egy ilyen projekt segítette hozzá a The Beam nevű céget is abban, hogy a kerékpárokhoz gyártott kütyük piacra kerülhessenek. Az apróságok nem feltétlen okos szerkezetek, a kormányra szerelhető visszapillantó tükörben például annyi elektronika sincs, mint egy százas szögben. A sebességmérővel egybeépített LED-es első lámpa már érdekesebb, de ez is inkább csak azért, mert két termék kombinálásával helyet takaríthatunk meg.

A balesetek elkerülésében viszont nemcsak a visszapillantó tükör vagy az első lámpa segíthet, hanem egy féklámpa is. A bicikliseknek elvileg kézzel kell jelezni a fékezést, de a gyakorlatban mindenki inkább a kormányt fogja, főleg akkor, ha forgalmas úton halad és/vagy nagy sebességről kell lelassítani. Egy féklámpa sokkal jobb megoldás – egyszerűen telepíthető jelző viszont szinte egyáltalán nincs a piacon.

A The Beam szállíthatja a megoldást, mégpedig a Lucia képében. Az apróság egy féklámpával egybeépített hátsó lámpa, amely teljesen automatikusan jelzi a fékezést: egy szinte faék egyszerűségű elektronika került bele, amely egyetlen gyorsulásérzékelő segítségével érzékeli, ha lassítunk, és ilyenkor a szokásos villogás helyett (erősebb fénnyel) folyamatosan világít.

A kütyüt egyszerűen csak a vázra kell erősíteni, semmilyen extra elektronikára és kábelezésre nincs szükség a működéshez. A fényforrás LED-es, az energiát pedig akkumulátor biztosítja, amelyet USB-ről lehet feltölteni. Tekintettel arra, hogy sem a LED-ek sem az elekktronika nem fogyaszt túl sokat, töltésenként akár több hetes rendelkezésre állást várhatunk, persze ez attól is függ, hogy mennyire intenzíven használjuk a lámpát. A Lucia ára kb. 50 dollár, egyelőre csak a koreai piacon lehet megvásárolni, de a tervek szerint később az egész világon kapható lesz.

Címkék