- 2017. szeptember 12., 20:34
Mondjuk nem is vártunk mást, a kérdés csak az, hogy a telefon forradalmár-e vagy csak egy nagyon drága kísérlet.
Hirdetés

Tim Cook úgy vezette fel az iPhone X-et (amelyet folyamatosan iPhone tennek, vagyis iPhone tíznek hívott), hogy az első iPhone óta a legjelentősebb fejlesztéseket felvonultató készülékről van szó. Hogy az valóban így van-e, azt mindenki döntse el maga az alábbi sorok alapján. Tény, hogy az első iPhone megváltoztatta a szabályokat, hiszen a készülék valósággal felrobbantotta a piacot: az okostelefonokat az Apple-nek köszönhetjük. Azonban a konkurencia, főleg a Google és az Android gyorsan méltó ellenfeleket vonultatott fel, és egy ideje az Apple már nem diktálja a trendet, hanem inkább követi versenytársait. Valójában az iPhone X sem sok olyat mutat, amit másnál még nem láthattunk, viszont a mobil több szempontból is más, mint az Apple korábbi készülékei.

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden az iPhone X új kijelzője körül forog; az Apple első ízben használ OLED-et, ez azonban csak egy a sok érdekesség közül. A panel szó szerint beborítja az előlapot! A beszédhangszórót is körülöleli, lent pedig teljesen végigfut, így a Home gombtól is elbúcsúzhatunk. Jogos a kérdés, hogy a vezérlést akkor hogyan oldották meg a mérnökök: habár adta volna magát a virtuális gomb, az Apple-nek nyilván túl snassz lett volna az Androidnál bevett megoldás, ezért inkább gesztusokkal kell a programok és a kezdőképernyők között lavírozni. A kijelző természetesen az eddig legnagyobb, amit iPhone-on láttunk, egészen pontosan 5,8 colos. A fejlesztők bizonyára nem fogadták kitörő örömmel, hogy a képarány és a felbontás is változott: 1125×2436 pixelt kapunk, ami nagyjából 19,5:1-es képaránynal felel meg.

Oldalt a szokásos, ívelt fémkeret kapjuk, a hátlap viszont üveg, mert a vezeték nélküli töltés alumínium hátlap mögött nem működött volna. A várakozásokkal ellentétben a vezeték nélküli töltés a Qi szabvány szerinti, tehát elvileg bármilyen Qi hardverrel életet lehet pumpálni a mobilba. Természetesen a telefon víz- és porálló, de csak az IP67-es szabvány kritériumait teljesíti.

A rendszerchip új fejlesztés, az A11-es SoC-be összesen hat mag került, 2+4-es felállásban: két nagyteljesítményű és négy alacsony fogyasztású magot kapunk. A chip az Apple saját mérései szerint 70 százalékkal gyorsabb, mint elődje volt. A RAM mérete 3 GB, a belső tárhely pedig 64 vagy 256 GB lehet. Home gomb nélkül nyilván nem működik a TouchID sem, ennek helyét a FaceID veszi át – az azonosítást pedig a rendszerchipen belül külön egység, egy kétmagos célprocesszor végzi. A Samsung csúnyán befürdött az arcfelismerő rendszerével, amelyet egy sima nyomtatott képpel is át lehet verni; az Apple viszont mindent feltett a technológiára, mivel más biometrikus alternatíva az azonosításra nincsen. Cupertino szerint a rendszer sokkal biztonságosabb, mint az ujjlenyomat-olvasó, hiszen csupán egy a millióhoz az esélye annak, hogy más arcával sikerül kinyitni a telefont; a TouchID esetében ez az adat egy az ötvenezerhez. Egyébként pedig egy egész rendszer dolgozik az azonosításon (kamera, infravörös érzékelő, stb.), és a rendszer tanulni is képes, így elvileg akkor sem kell majd újra tanítani, ha változik az arcszőrzet mennyisége. A biztonsági kérdés mellett azért felvetődik a kényelmi szempont is, de úgyis csak az idő dönti el, hogy a felhasználóknak mennyire jön be az újdonság.

Az iPhone X hátsó kamerája természetesen dupla optikás. Mindkét szenzor 12 MP-es, és mindkettőhöz tartozik optikai képstabilizátor. Az iPhone 7-hez hasonlóan a két kamera között fényerőben (f/1.8 vs. f/2.4) és átfogásban (28 vs 56 mm) van különbség. A kamerákhoz kettős fényű LED-es villanó is tartozik. Az előlapi kamera 7 MP-es

Az iPhone X természetesen már az iOS 11-gyel érkezik, amellyel kapcsolatban Tim Cook azt tartotta érdemesnek kiemelni, hogy a kamerát és az emojikat összekapcsolva az apró ikonok képesek lesznek tökéletesen leképezni arcunk mozgását. Igen, ezentúl a kaki emojit használva akár beszélő kakit is küldhetünk beszélgetőpartnerünknek. Ki tudja, lehet hogy ez fogja az új forradalmat megcsinálni? Valószínűleg nem, és inkább érdemes az iOS 11 másik új képességére, a kiterjesztett valóságra figyelni majd.

A viccet félretéve, az Apple bátran nyúlt ugyan az újításokhoz, de a mobilt forradalminak semmiképp sem nevezhetjük. Ha a kijelzőt nem számítjuk, akkor az Apple gyakorlatilag csak annyit tett, hogy behozta a lemaradását a konkurensekhez képest – és persze a FaceID-vel hazardírozott is egy nagyot. Az arcfelismerő rendszer nagy durranás is lehet, de nem kizárt az sem, hogy a leendő tulajdonosok rövid időn belül követelik majd vissza az ujjlenyomat-olvasót. Az idő majd eldönti, hogy a merész húzás beválik-e vagy sem. Az pedig nagy kérdés, hogy mennyi fogy majd az iPhone X-ből. Azért 999 dollár, ami itthon lesz vagy 350-370 ezer forint, nem kevés pénz. Nem vitás, hogy a tudás nem indokolja az árat, az iPhone X alaposan túlárazott – persze a Samsungnak is van olyan mobilja, amelyet idehaza bőven 300 ezer forintért lehet megvenni, igaz a Note 8 340 ezer forintos árában a kütyü mellett a telefont kvázi asztali számítógéppé alakító dokkoló is benne van.

Címkék
Hozzászólások