- 2017. szeptember 12., 20:34
A névválasztási struktúra megváltoztatása ellenére az iPhone 8 és 8 plus pontosan azt hozzák, amit vártunk tőlük.
Hirdetés

Végre eljött a nap, amelyre az Apple rajongók vártak: a vállalat bemutatta új telefonjait. A csúcsmodellről, az iPhone X-ről (iPhone ten, azaz iPhone tíz) itt írtunk, de frissült természetesen a mainstream vonal is, mégpedig az iPhone 8 és az iPhone 8 plus készülékekkel. Ha az Apple tartotta volna magát a korábbi mintához, akkor a két telefon neve 7s és 7s plus lett volna; a konkrét okát nem tudjuk a váltásnak, de korábban már fejtegettük, hogy a névválasztást valószínűleg az indokolta, hogy a Galaxy Note idén már a 8-as verziónál jár. A két mobil a papírforma szerint kívül nem sok újítást hozott, egyedül az alumínium hátlap üvegre cserélése említésre méltó. Belül viszont nem maradt el a szokásos ráncfelvarrás. Erősebb processzort, több memóriát és több belső tárhelyet kapunk, és van vezeték nélküli töltési lehetőség is. A várakozásokkal ellentétben ez ráadásul a Qi szabványt használja, vagyis a dolog elvileg a már meglévő töltőkkel is működni fog. Természetesen az operációs rendszer is friss, az iOS jelenleg a 10-es verziónál jár. A kiszivárgott, az Apple szerint „forradalmi” újdonságok viszont a nyolcasokból kimaradtak.

Az egyik legfontosabb különbség a két típus között ezúttal is a kijelző méretében van, az iPhone 8 LCD-je 4,7 colos, az iPhone 8 plusé pedig 5,5 colos. Az IPS-technológiával készülő panelek felbontása nem változott, a kisebb modell 750×1344 pixelt, a nagyobb pedig 1080×1920 pixelt tud felmutatni. A rendszerchip az új fejlesztésű A11-es chip, amely hatmagos: két nagyteljesítményű processzormaggal és négy fogyasztásra optimalizált maggal rendelkezik. Az Apple azt ígéri, hogy az erősebb processzor ellenére az üzemidő azonos az iPhone 7 üzemidejével. RAM-ból 2 illetve 3 GB-ot kapunk, míg a belső tárhely esetében 64 valamint 256 GB közül lehet választani. Bővítési lehetőség természetesen nincs, így akinek nem elég a 64 GB, annak – típustól függetlenül – 57 ezer forinttal kell többet fizetnie. A vezérléshez és a telefon feloldásához ennél a két készüléknél nem a FaceID-t, hanem a TouchID-vel is felvértezett érintésérzékeny Home gombot kapjuk, amely továbbra is a kijelző alatt helyezkedik el. Megmaradt a 7-es verziókkal bevezetett víz- és porállóság természetesen, viszont még mindig csak az IP67-es szabványt teljesíti a mobil, miközben a konkurencia többnyire már az IP68-at használja.

Nemcsak a kijelző és a RAM, hanem a fényképező is különbözik: az iPhone 8-ra egy, míg az iPhone 8 plusra két darab 12 MP-es érzékelő jutott. Utóbbiban az iPhone 8-ban is meglévő, 28 mm-es és optikai stabilizátorral is ellátott kamera mellé egy 56 mm-es, de OIS nélküli objektív került. A telefonokkal 4K-ban 60 fps-es, FHD-ben viszont akár 240 fps-es videókat is rögzíthetünk. Az előlapi kamera mindkét verzióban 7 MP-es, ha pedig videót rögzítenénk, akkor 1080p@30fps vagy 720p@240fps jelenti a maximumot.

Az iPhone 8 és 8 plus szeptember 22-től lesz megvásárolható, a széria ára 699 dollárról indul, amint lesznek hazai árak, természetesen beszámolunk majd róluk.

Címkék
Hozzászólások