- 2017. október 4., 14:00
A Panasonic minden olyan komponenssel rendelkezik, ami a tökéletes IoT hardver legyártásához kell.
Hirdetés

Az IoT nemcsak azért lehet nagy dolog, mert az új kütyük képesek lesznek csatlakozni az internetre, hanem azért is, mert egy csomó gyártó dolgozik a meglévő dolgok felokosításán is. Az egyik ilyen vállalat Panasonic, akinek ráadásul relatív könnyű dolga van, mert minden szükséges komponenst saját maga is képes előállítani. A standon egy érdekes koncepciót láttunk, kisméretű, kb. 10×10 cm-es tapaszokat. Az áramköröket a Panasonic nem NYÁK-ra, hanem szövetre nyomtatta: minden egyes „tapasz” gyűrhető, nyújtható és hajlítható.

A koncepció világos: kérésre a Panasonic szinte bármennyi szenzort el tud helyezni a tapaszokon, viszont ennél sokkal jobb, hogy a tapaszokból önálló, egyetlen funkciót ellátó modulok is készülnek, amelyeket mindenki saját maga köthet össze. Jelenleg kilencféle modul van, ezeken LED, nedvességérzékelő, érintésérzékelő, gyorsulásmérő, Bluetooth LE adapter, pulzusmérő, GPS és WiFi adapter található.

A szenzorok saját akkumulátorral rendelkeznek, a töltést pedig USB-n keresztül vagy valamilyen speciális megoldással történhet. Habár elméletben van lehetőség a vezeték nélküli töltésre is, a gyakorlatban ez eléggé megnöveli a kütyük méretét. Mindegyik modul (beleértve az egyedi tervezésű, komplex verziókat is) vízálló, mégpedig nanocoating technológiával kezelve. A tesztek alapján 50 mosást simán kibírnak.

A lehetőségek tárháza elég széles, simán összerakható például egy olyan nyomkövető, amit be lehet varrni egy póló belső zsebébe, de nincs akadálya annak sem, hogy a kertbe esőérzékelőt tegyünk, stb. A modulokat a Panasonic egyelőre nem gyártja, viszont a komplex verziókat kis mennyiségben, egyedi rendeléseknél már tudja biztosítani.