- 2017. október 4., 17:00
Az amerikai vállalat kilenc éve fejleszti a vezeték nélküli töltési megoldását, ami jövőre végre piacara kerülhet.
Hirdetés

Vezeték nélküli töltők már ma is léteznek, azonban ezek csak kicsivel kényelmesebbek a sima kábeles töltésnél: a telefont nem vihetjük magunkkal, fix helyen kell tartani a folyamat közben. Egy amerikai startup, az Ossia Cota már kilenc éve látta, hogy ez a megoldás nem sok pluszt ad, ezért elkezdett kísérletezni egy olyan technológiával, amivel sokkal messzebbről is fel lehet tölteni a készülékeket. A töltés a WiFi frekvenciáján, de a kommunikációban zavart nem okozva működik, a töltőben pedig százas nagyságrendben találhatók antennák, hogy a töltéshez használt hullámokat pontosan a telefon irányába lehessen kibocsátani.

A telefon és a töltő másodpercenként többször egyeztet, így a nyomkövetés folyamatos: ha mozgunk, akkor az „energiahullámok” is mozognak, és követik a mobilt. Természetesen a töltési sebesség a távolságból adódóan nem túl gyors, nagyjából négyszer-nyolcszor lassabb a dolog, mintha vezetékes megoldást használnánk. A Cota akár 10 méteres távolságból is működik, de azt figyelembe kell venni, hogy a töltési sebesség fordítottan arányos a töltő és a telefon közötti távolsággal. Töltőből többféle készül: lakásba a pár eszközzel boldoguló „vázát”, irodába pedig a mennyezetre vagy a falra szerelhető, több tucat telefont is tölteni képes verziót szánja fejlesztője.

A platform tulajdonképpen készen van egy ideje, a januári CES előtt pár héttel pedig a forgalmazáshoz szükséges amerikai hatósági engedélyeket is sikerült megszerezni – a CEATEC-re pedig az is kiderült, hogy már folynak a tárgyalások egyes készülékgyártókkal is. Ez sajnos még nem jelenti azt, hogy a vezeték nélküli töltés már a jövőre megjelenő mobilokban is megtalálható lesz; első körben, jövőre, bölcsős megoldásokra kell számítani, a készülékekbe integrált Cota pedig 2019-ben jelenhet meg.