- 2017. október 5., 18:30
Háromtól hatéves korig ajánlott ez a szerkezetet, amelytől a gyerekek – állítólag – rengeteget tanulhatnak.
Hirdetés

Japán sok szempontból furcsa nemzetnek számít, a CEATEC-en mindig kapunk is egy nagy adag ízelítőt abból, hogy mennyire másképpen működnek a dolgok a szigetországban, mint Európában vagy Amerikában. Most a Panasonicon volt a sor, hogy ezt megmutassa; a vállalat a Cocotto nevű robottal rukkolt elő, amelyet a 3-6 éves gyerekeknek szán, hogy a lusta szülők helyett megtanítsa a kicsiknek a legfontosabb szociális képességeket. A robot – mivel gyerekeknek készül – annak rendje és módja szerint barátságos formát kapott. Legalábbis a japán tervezők szerint, mi viszont nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a világító szemekkel és szájjal rendelkező, magától gurulni képes labda mindenkinek bejön.

A robot természetesen a mesterséges intelligenciára alapoz, így lehet vele beszélgetni, és több feladatot is át tud venni a szülőktől: játszani vagy énekelni is tud például a gyerekkel, vagy társaságot biztosítani neki, ha egymaga épít valamit. Fontos küldetése, hogy elősegítse a gyerekek szociális fejlődését, ezért törődni is kell vele, beszélgetés közben pedig reakciókat is várhatunk; kérdésekre például bólogatással is tud felelni. A Cocotto szépen lassan a gyermek napirendjét is megtanulja, így amikor eljön a vacsora vagy az alvás ideje, akkor maga is éhes vagy „álmos lesz”.

A robot nemcsak japánul, hanem angolul is tud, de ismerve a nyugati kultúrát, lehet hogy utóbbit felesleges volt megtanítani neki… Azt viszont teljesen komolyan gondolja a Panasonic, hogy Japánban ebből tényleg kapható termék lesz valamikor, jelen állás szerint ráadásul erre már csak pár évet kell várni.

Címkék