- 2017. október 5., 12:45
Meglepődtél, félsz vagy boldog vagy? Undorodsz valamitől vagy izgatottá válsz? A Panasonic megmondja!
Hirdetés

Kitajima professzor és Paul Ekman nevét elsősorban azok ismerhetik, akik az emberek arckifejezését tanulmányozzák, és azt, hogy ebből milyen érzelmekre lehet következtetni; legnagyobb részben az ő munkásságuk alapján született a Lie To Me című, három évadot megélt amerikai sorozat is, amely egy olyan magáncégről szól, amely a hazugságok felismerésére szakosodott.

A Panasonic szintén e két szakember módszerét (is) felhasználva fejleszti saját rendszerét, amely egy kamera és egy intelligens szoftver segítségével képes felismerni az emberek érzelmeit. A szoftver rengeteg momentumot figyel, a szemek és a szájak mozgását, az arcban találhat izmok mozgását, a testhőmérsékletet, a pupilla méretének változását, és még sorolhatnánk. Ezen jellemzők alapján pedig már most is elég pontosan, 82 százalékos hatékonysággal tudja felismerni a tizenegyféle alapvető érzelmet az emberek arcán, de olyan extra trükkökre is képes, minthogy megbecsülje, hogy mennyire fáradt a vizsgálat alanya.

A rendszert egyelőre még fejlesztik, később viszont a remények szerint számos területen be lehet majd vetni. Az egyik alapvető felhasználási terület adja magát: a cégek a kirakat előtt bámészkodókat tudják majd vizslatni, így a reklámok hatékonyságát fogják tudni növelni. A technológia azonban utat találhat az autonóm autók fejlesztőihez is (a sofőr éberségét figyelő rendszer építhető vele), de használhatják majd akár a rendőrségen is (klasszikus hazugságvizsgálóval kiegészítve) vagy repülőtereken (a gyanús egyének kiszűrésére). Hogy mikor, azt egyelőre „természetesen” még nem lehet tudni.

Címkék