- 2017. október 6., 11:00
Sok cég szeretne repülő „autót” építeni; és itt nemcsak az autógyártókról van szó.
Hirdetés

Az már régebb óta ismert, hogy a repülő autók kifejlesztésének versenyébe az Airbus is beszállt; a vállalat olyan repülőt – helyesebben drónt – szeretne építeni, amely embereket tud szállítani. A tervekből hamarosan valóság lehet, az európai konszern ugyanis olyan jól halad a munkálatokkal, hogy az első tesztrepülésre akár már ebben az évben sor kerülhet. A drón a tervek szerint négy utast fog tudni szállítani, ami nem túl meglepő, ha azt vesszük, hogy az autók kiváltására tervezték. Ha minden jól megy, akkor a CityAribus 2023-ban állhat „forgalomba”, de az utóbbi évtizedek repülőgépes fejlesztéseit látva nem lenne meglepő, ha lenne némi csúszás a projektben.

A tervek szerint eleinte pilóta irányítja majd a repülést, de a drónt természetesen úgy tervezik, hogy teljesen automatikusan is tudjon repülni – erre a képességre pedig szükség is lesz, ha a drón népszerű lesz, és egyre több fog belőle „zümmögni” a fejünk felett.

Az Airbus első körben főleg vállalati ügyfelek (taxis társaságok) érdeklődésére számít. Viszont azt már most tudjuk, hogy lesz verseny a piacon: a német Volocopter Dubaijal szövetkezett, hogy saját gyártású, kétüléses drónját 2020 körül tesztüzembe állíthassa.

Címkék