- 2017. október 6., 09:00
Felejts el a táblázatokat, ennél sokkal jobb módszer is van az ételek kalóriatartalmának meghatározására.
Hirdetés

Számos oka lehet annak, ha valaki pontosan szeretné tudni, hogy mi az, amit megeszik: cukorbetegség, fogyás vagy testépítés esetén is fontos lehet, hogy az étel mennyi zsírt, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Remek táblázatokat lehet találni szerte a neten ennek meghatározásához, a gond csak az, hogy minden ilyen adatbázis közelítő értékeket tartalmaz csupán. Már egy péksüteménynél is nagy eltérések lehetnek (már csak a méretből adódóan is), és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy ebédet hányféleképpen lehet elkészíteni.

Létezik viszont egy technológia, amely infra fény segítéségével pontosan meg tudja állapítani, hogy egy adott adag étel milyen arányban tartalmaz zsírt, fehérjét és szénhidrátot – és a Panasonic elkészítette ennek a kütyünek a háztartásba is beépíthető, kompakt változatát. A kütyü nagyjából akkora, mint egy mikró, hiszen bele kell, hogy tudjunk tenni egy fogás ételt, tányérjával együtt. Gyorsan mér: 15 másodperc alatt meghatározza a tömeget és megmondja az arányokat. A 15 másodperc tényleg nem sok, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy eddig a hasonló megoldások 2-3 percig is vizslatták az ételt a méricskélés során.

A pontosság is elég jó, a Panasonic szerint a legtöbb ételnél a valós adathoz képest 10 százalékon belüli eredmény kapunk, ami a gyakorlatban jobb, mint a papíros módszer. És sokkal kényelmesebb is, mert nem kell a méricskéléssel külön foglalkozni. Természetesen a kütyü kiszámolja nekünk azt is, hogy mennyi kalóriát eszünk meg, telefonos appal pedig azt is nyomon követhetjük, hogy napról napra milyen minőségű (összetételű) táplálékot fogyasztunk el.

A Calorieco egyelőre még fejlesztés alatt áll, és bár nem kétséges, hogy előbb-utóbb piaci termék lesz belőle, azt egyelőre nem tudták megmondani a standon, hogy ez kb. mikor várható.

Címkék