- 2017. október 16., 19:30
A Huawei új mobiljai a piaci trendekhez simulnak, de mesterséges intelligenciában nagyon is tudnak újat mutatni.
Hirdetés

Van az úgy, hogy az embert azt hiszi, mindent tud. Aztán kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik. A Huawei Mate 10 bemutatója után nagyjából ezt éreztük, mert a rengeteg kiszivárgott kép és információ között voltak ugyan olyanok, amelyek helytállónak bizonyultak, de rengeteg volt a részinformáció és az olyan értesülés is, amely végül teljesen falsnak bizonyult. A kínai vállalat két csúcstelefont mutatott be, a Mate 10-et és a Mate 10 Prót – valamint előbbi luxuskiadását, amelyet a Huawei a Porsche Designnal közösen jegyez.

A Huawei Mate 10 és a Mate 10 Pro közös alapra építkeznek, ez az alap pedig nem más, mint a gyártó legújabb rendszerchipje, a Kirin 970. A lapka másfél hónappal ezelőtt, az IFA-n mutatkozott be, és már akkor tudni lehetett, hogy különleges SoC-ről, egy neurális processzor egységgel (NPU) szerelt lapkáról van szó. Ezt direkt úgy fejlesztették, hogy a mesterséges intelligenciához szükséges kódokat optimálisan kezelje, így a Huawei saját elmondása szerint az NPU huszonötször gyorsabb ezen a téren egy klasszikus CPU-nál, és közben ötvenszer hatékonyabb is nála. A Kirin 970 mellé 6 GB RAM-ot és 64 vagy 128 GB belső memóriát kapunk, amelyet a dupla SIM-es Mate 10-nél lehet bővíteni is, mégpedig a második SIM-kártya rovására.

Huawei Mate 10 Pro

A két mobil között a legnagyobb különbség a kijelzőben rejlik: a Mate 10-be 5,9 colos 1440×2560 pixeles RGBW panel került, míg a Mate 10 Pro egy 6 colos 1080×2160 pixeles OLED-panelt használ. Érdekes kombó, az egyszer biztos – a gyártók egy termékcsaládon belül általában nem szoktak ennyire eltérő variációkat alkalmazni, és az is fura, hogy felbontásban a sima verzió jobb, mint a Pro változat. És akkor még ott van az is, hogy a Mate 10 képaránya 16:9-es, a Mate 10 Próé 18:9-es, és más a paneltechnológia is (LCD vs. OLED). A kiváló színhűség és nagy fényerő viszont már közös a panelekben, mint ahogyan az is, hogy filmnézésre kiválóak, hiszen a HDR-t is támogatják (HDR10 szabvánnyal, hogy egészen pontosak legyünk).

Huawei Mate 10

Kiválóak a kommunikációs lehetőségek is; ezen a téren nyilván nem az A-GPS-t, az ac-s WiFi-t vagy a Bluetooth 5.0-t kell kiemelni, hanem azt, hogy a 4×4 darab antennának hála a készülék 1,2 Gbps-os LTE kapcsolat létesítésére is képes (4.5G, Cat.18). Ma még nincs persze a világon egy olyan szolgáltató sem, amelynek hálózata tudja ezt a sebességet (a Telekom németországi tesztüzemben egyelőre 1 Gbps-nál jár). A 4×4-es antennakiosztás viszont nemcsak azért jó, mert az LTE villámgyors, hanem azért is, mert a telefon két SIM-es üzemmódban mindkét kártyát tudja 4G hálózaton is használni, ami igencsak ritkaságszámba vagy. Vagyis a második SIM nem csak arra jó, hogy hívásokat fogadjunk rajta, hanem azzal is simán tudunk internetezni.

Huawei Mate 10 Pro

A belső fejlesztések mondhatni, hogy adták magukat, a Huawei mérnökei azonban dizájn terén is meglehetősen sokat újítottak. A fém-üveg kombó maradt, de most már nemcsak a készülékek előlapja Gorilla Glass, hanem a hátsó rész is. Az oldalsó keret fém, nekünk viszont az nem jött be, hogy a felülete túlságosan is simára lett polírozva – éppen olyan műanyagos hatást sikerült ezzel elérni, mint a Samsungnak a Galaxy S8-nál. A Huawei nagyon büszke arra, hogy mind a Mate 10 mind a Mate 10 Pro előlapján hangsúlyosabb a kijelző, mint az iPhone X-en – még akkor is, ha az arányokat nézve mindössze néhány tized százaléknyi eltérésről beszélhetünk. A káva mindkét modellnél vékony, de a kijelző nem éri el a telefon peremét; a Mate 10-nél 2,2, a Mate 10 Pronál 3 mm-es a keret. Viszont a kijelző felett és alatt nem sok hely marad, a Mate 10-nél 9,6 illetve 10,6 mm-ről beszélhetünk, míg a Mate 10 Prónál 8,4 és 9,2 mm-ről.

Ami nagyon érdekes, az az, hogy a képarányon kívül is van néhány fontos eltérés a Mate 10 és a Mate 10 Pro között: az ujjlenyomat-olvasó előbbi telefonnál a kijelző alá került, utóbbinál viszont a hátlapra. A Mate 10 Pro a 18:9-es képarányú OLED-nek hála nyúlánkabb – és vékonyabb is. Sokaknak nem fog tetszeni, hogy habár a 7,9 mm-es vékonyság nem indokolná, a Huawei mégis száműzte a jack dugaszt a Pro verzióról, persze lehet vezetékes fülest is használni a mobilhoz, de akkor egy adapterre is szükségünk lesz – vagy a gyári fülesre, amely USB-C-ben végződik. Ez egyébként már csak azért is fájó pont, mert a gyártó külön kiemelte, hogy a DAC a 384 kHz/32-bites jelfeldolgozást is támogatja. A dizájnba ezt leszámítva nem lehet belekötni, mindkét mobil igényes kialakítású, látszik rajtuk, hogy a top ligában játszanak. A kínai gyártó a víz- és porállóságra eddig nem sok figyelmet fordított, a Mate 10 és Mate 10 Pro párosa szerencsére ezen a téren is újított, igaz előbbi csak az IP53-as minősítést tudta megszerezni – a Mate 10 Pro viszont IP73-as minősítést kapott.

Huawei Mate 10

A kijelző méretéhez képest mindkét telefont brutális méretű akku jellemzi, a 4000 mAh elég lehet akár arra is, hogy a mobil egy feltöltéssel két napig húzza – de az egy nap akkor is garantált, ha egész nap nyüstöljük a telefont. A Huawei saját mérései szerint videót például 22 órán keresztül tudunk lejátszani, internetezni pedig 20 órán keresztül van lehetőség. A 4000 mAh-s kapacitás mellé a gyorstöltés egyenesen kötelező, és a vállalat nem is okoz csalódást: a gyári töltő 4,5 amperrel tölt, és ezzel 30 perc alatt 0-ról 58 százalékra húzhatjuk fel az akkut. Ez nem rossz, sőt.

A Mate 10 arany, fekete, rózsaszín arany és barna színben lesz elérhető, a Mate 10 Pro titánium szürke, barna, kék és rózsaszín arany árnyalatban fog majd érkezni. A pontos megjelenési dátum még nem ismert, de az árak már igen: a Mate 10 64 GB-os verziója 699 dollárba fog kerülni, a Mate 10 Pro pedig 799 dollárról indul majd. A Mate 10 Prosche Design készülékért a Huawei az iPhone X-nél is többet, 1395 dollárt fog elkérni.

Kamera fronton nagy újítás nincsen, a 12 MP-es RGB szenzor mellé a Mate 10 és a Mate 10 Pro is egy 20 MP-es monokróm érzékelőt kapott. Az optika viszont fejlődött, mindkét lencse előtt nagy fényerejű (f/1.6-os) objektív csücsül. Optikai zoom nincsen, bár a második szenzor nagyobb felbontását azért tudja hasznosítani a készülék, így valamivel jobb eredményt kaphatunk 2×-es értékig, mintha simán csak digitális nagyítást használnánk (hibrid zoom). Ami érdekes még, az az, hogy mindkét képérzékelő saját jelfeldolgozó egységet is kapott.

Huawei Mate 10 Pro

És akkor térjünk rá a lényegre, a szoftverre! Az Android Oreo (8.0) nem is lehet kérdés, érdekes, hogy az EMUI verziószámát is 8-asra emelte a kínai gyártó, pedig eddig az 5-ös főverzió volt a kurrens. Az EMUI alapjaiban nem változott, de megtanították néhány új trükkre:
- kezeli a dinamikus háttérképeket (a háttérkép a napszakkal együtt változik)
- 18:9-es kijelzővel fektetve desktop szerű élményt kapunk (például a levelezőben a levlista és a levél tartalma is látszik
- osztott ablaknál két szoftver jobban elfér egymás mellett
- van helyi menü: ha megérintjük a kijelzőt, és rajta is tartjuk az ujjunkat, akkor a kontextusba helyezett helyi menü ugrik fel
- vállalati felhasználóknak lehet fontos, hogy az EMUI 8.0 többféle mobile device management megoldást is támogat (Google, MobileIron, SOTL)
- Huawei EasyTalk -> egy extra mikrofon segítségével a telefon a környezeti zajokat is kiválóan tudja szűrni, így beszédfelismerése pontosabb, akár a suttogást is meghallja
És érdemes külön is kiemelni a PC üzemmódot, amely a Samsung-féle DEX-hez hasonló használatot tesz lehetővé, de annál sokkal egyszerűbb. Egyrészt nem kell a dokkoló, másrészt csak arról van szó, hogy az Androidot használhatjuk asztali üzemmódban – a telefont egy USB-C kábellel tudjuk monitorhoz kötni, billentyűzetet és egeret pedig Bluetoothon keresztül kapcsolhatunk hozzá. A mobilos és PC-s üzemmód között egyetlen érintéssel tudunk váltani, ami érdekesség, az az, hogy miközben a telefont a monitorral asztali PC-kén használjunk, maga a mobil továbbra is teljes értékűen működik. A hívások, üzenetek például csak a telefonok jelennek meg, de egyéb trükkökre is jó mindez: a telefont lehet használni például arra is, hogy a monitoron (vagy projektoron) futó prezentációt vezéreljük.


Huawei Mate 10 Prosche Design

A legizgalmasabb dolgot, a mesterséges intelligenciát hagytuk a végére, ez a Mate 10 és a Mate 10 Pro igazi nagy durranása! A Kirin 970 NPU-ját egyetlen dologra optimalizálták, arra, hogy a mesterséges intelligenciát minél hatékonyabban kezelje. Ez azért fontos, mert így a különféle mesterséges intelligencia feladatokat nemcsak a felhőben lehet megoldani, a készülék saját maga is képes szinte mindent megoldani (és ez nemcsak azért fontos, mert nem mindenhol van net, hanem adatvédelmi szempontból is kellemes plusz). A chip hatékonyságáról sokat elárul, hogy 100 darab fénykép tartalmát 5 másodperc alatt tudja felismerni, míg hagyományos processzorral ugyanez a művelet 100 másodpercig tart.

A mesterséges intelligenciát nemcsak egyes feladatokra hegyezték ki, hanem a Mate-ek teljes működését átjárja, így például a kezelőfelület és a programok indításának optimalizációja is az MI feladata. Ez garantálja, hogy a telefon 18 hónapnyi használat után sem fog veszíteni a reszponzivitásából. Az MI a kamera automatikájának munkáját is segíti: a chipet 100 millió fotóval tanították meg a különféle tárgyak felismerésére, és ez olyan hatékonyan megy neki, hogy fényképezés közben 13 féle jelenetet tud felismerni, azokhoz pedig a legjobb beállításokat társítani.

Az MI fordítónak sem utolsó: offline is működik, és 50 nyelven tud szinkrontolmácsolni vagy képről fordítani. A fordítás egyelőre a Microsoft technológiájára támaszkodik, de a chipben a Google is lát fantáziát, úgyhogy együttműködés számos téren, köztük a fordító terén is, hamarosan várható.

A legjobb mégis az, hogy a Huawei egy nyílt rendszert húzott fel az NPU köré; az OpenAI segítségével így minden fejlesztőnek lehetősége van arra, hogy a chipben rejlő képességeket kihasználja. Nem kérdés, hogy a Huawei két telefonjának ez lehet az igazi ütőkártyája, meg lennénk lepve, ha az MWC-n vagy annak környékén bemutatkozó rivális telefonokból az MI ilyen irányú fejlesztése kimaradna!

A Huawei Mate 10 és Mate 10 Pro két kiváló telefon, remek dizájnnal és brutálisan erős hardverrel rendelkeznek. A Mate 10 a klasszikus vonalat viszi tovább a maga 16:9-es kijelzőkével, míg a Mate 10 Pro a legújabb trendekhez igazodik nyúlánkságával. Mindkét modell remek kijelzőt és hatalmas akkut kapott, gyors szoftverrel; az igazi kincset azonban egyértelműen az NPU és a szoftverben rejlő mesterséges intelligencia megoldások jelentik.

Hozzászólások