- 2017. november 10., 13:20
A Sharp 8K-s kameráját a CEATEC-en már láttuk, a vállalat most azt is elárulta, hogy mennyibe fog kerülni.
Hirdetés

A japán gyártó a tokiói kiállításon a 8K-s felvételek streamelését is demózta, amelyhez a régóta mutogatott, hamarosan forgalomba kerülő 8K-s tévé mellé egy 8K-s kamerára is szüksége volt: a közvetítés feladatát pedig a 8C-B60A prototípusára bízta a vállalat. A kamera azzal a nem titkolt céllal készül(t), hogy a 2020-as Tokiói Olimpián az elsődleges típus legyen – bár alighanem ebbe azért a Panasonicnak is lesz még némi beleszólása.

A 8C-B60A specifikciójának minden részlete még nem ismert, de a fontos jellemzőket már tudni lehet: a készülékkel 8K-s (7680×4320 pixeles) felbontást, 60 fps-es képsebességet és 10 bites színfelbontást lehet elérni. A felvételek SSD-re készülnek, 2 TB-nyi kapacitás pedig, HQX kodekkel, nagyjából 40 percnyi felvétel tárolásához lesz elegendő. A kamera a legjobb képminőség elérése érdekében teljes méretű, 35 mm-es szenzort használ, a rajta lévő PL bajonettre pedig többféle Zeiss és Leica objektív is csatlakoztatható. Habár nem a Sharp kamerája az első olyan kamera, amely 8K-s rögzítésre képes, ez az első olyan kamera, amelyet kimondottan tévéközvetítésekre terveztek: a készülék a felvételek rögzítése közben például arra is képes, hogy a streamet szimultán egy közvetítő kocsiba továbbítsa.

De nemcsak a fícsörlista, hanem az árcédula is jelzi, hogy a kamera profiknak készült: a Sharp 77 ezer dollárt, azaz nagyjából 20 millió forintot fog elkérni érte.