- 2018. február 26., 13:00
Az MWC előtt pár nappal már felbukkant a chip, most azonban hivatalosan is bejelentette a Helio P60-at a MediaTek.
Hirdetés

A lapka, már csak számozásából következően is, nem a csúcskategóriában indul, hanem a középkategóriához tartozik, éppen ezért számít a legérdekesebb és legfontosabb újdonságának az, hogy mesterséges intelligencia és machine learning alkalmazásokhoz is optimalizálták. A MediaTek szokás szerint egy külön egységgel oldotta meg a feladatot, amelyet – kissé szerencsétlen módon – APU-nak (AI Processing Unit) nevezett el. A gond a névvel az, hogy ezt a rövidítést már az AMD is használja, de valami egészen másra: a CPU-t és GPU-t is tartalmazó processzoraira.

Sajnos a P60 részletes specifikációja még nem ismert, a MediaTek csak általánosságban nyilatkozott a teljesítményéről is; eszerint a benne lévő APU (ami egy neurális processzor) kétszer olyan hatékony lesz az MI területén, mint egy GPU, a processzor és a grafikus vezérlő teljesítménye pedig, az előző generációhoz képest, 70 százalékkal nő. A P60 többféle MI platformot is támogat, együtt tud működni például a Google-féle TensorFlow-val valamint a MediaTek saját fejlesztésű NeuroPilot SDK-jával is, később pedig ONNX-támogatás is lesz hozzá.

A chip teljesítményével túl nagy gond valószínűleg nem lesz: nyolc magja közül négy Cortex-A73-as, négy pedig Cortex-A53-as, az órajel pedig mindkét logikai egységnél 2 GHz. Viszont grafikában, a 70 százalékos plusz ellenére, továbbra sem lesz túl acélos a Helio P60, lévén hogy a Mali-G72-nek az MP3-as verziója fért be a processzor mellé. A P60 egy darab 32 MP-es kamerát vagy egy 16+20 MP-es kamerából álló kombót tud kezelni, fogyasztása pedig valószínűleg csak átlagos lesz, lévén hogy 16 illetve 12 nm-es csíkszélességgel fogják gyártani.

A MediaTek szerint az első, Helio P60-nal szerelt telefonok megjelenése valamikor a második negyedévben várható. A chip minden bizonnyal főleg a kínai gyártók készülékeinél lesz népszerű választás.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00