- 2018. február 27., 12:00
A Qualcomm betölti a 800-as és 600-as széria közötti űrt, nem is akárhogy: jöhet az MI a csúcskategória alatti régiókban
Hirdetés

A Qualcomm portfolióját sokszor érte már kritika azzal kapcsolatban, hogy a felhozatal nem elég jó abból a szempontból, hogy a chipek nyújtotta teljesítmény egyeletlenül oszlik el. Való igaz, hogy az abszolút csúcsot jelentő 800-as széria és a középkategóriás telefonokba szánt 600-as széria között nagy a szakadék; a Qualcomm viszont vélhetően nem bánta ezt a felállást annyira, mert a gyártók így sokszor a drágább 800-as chipeket választották a felső kategóriában is. Ennek ellenére a vállalat készen áll, hogy egy új sorozattal kitöltse az űrt: jöhetnek a 700-as chipek!

Sok részlet egyelőre nem ismert az új termékvonallal kapcsolatban, az viszont evidens, hogy mind teljesítményben mind árban a 800-as és 600-as sorozatok közé fogja pozícionálni őket a vállalat. Ami nagyon érdekes, az az, hogy a chipeket mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz is optimalizálják majd, vagyis a 700-as Snapdragonokban is lesz neurális egység, mégpedig ugyanazt a modell, mint amelyik a Snapdragon 845-ben is megtalálható. Sőt, az MI „motor” mellé a Spectra képfeldolgozó egység is átköltözik a Snapdragon 700-asokba. A processzort és a GPU-t a gyártó újonnan fejleszti ki, tehát nem egy meglévő modell kisebb vagy nagyobb órajelen használt változatairól lesz szó. A Qualcomm szerint az első Snapdragon 700-as chip a Snapdragon 660-hoz képest akár 30 százalékkal gyorsabb és akár ugyanennyivel takarékosabb is lesz.

A chipek tesztpéldányai várhatóan az év első felében elkészülnek, de a sorozatgyártásra akár hónapokat is kell majd várni, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a telefongyártóknak is új hardvert kell tervezni – vagyis elég kevés az esélye annak, hogy a Snapdragon 700-as széria kereskedelmi forgalomban kapható telefonban az év vége előtt megjelenjen.

Hozzászólások