- 2018. február 27., 10:00
Van azért előnye is annak, hogy a Sony nem másolja a konkurenciát: a mini verzió is igen erős hardverrel jön.
Hirdetés

A Sony a korábbi években is sokszor előadta már azt a mutatványt, hogy az aktuális csúcskészüléknek elkészítette a kompakt verzióját, amely a riválisok megoldásaival ellentétben lényeges tulajdonságait tekintve sosem volt gyengébb a zászlóshajónál. Ezt a gyakorlatot követték a mérnökök az Xperia XZ2 Compact esetében is, amely tényleg szinte csak méretben tér el az XZ2-től (amelyről korábban már írtunk, itt). A telefon jóval kisebb, hiszen kijelzője csak 5 colos: 135×65×12,1 mm-es a telefon, tömege pedig 168 gramm. A formavilág teljesen egyezik az XZ2-ével, viszont a Sony ennél a telefonnál az üveg hátlapot polikarbonátra cserélte.

A dizájn – nem utolsó sorban az oldalsó fémkeretnek köszönhetően – minőségre így is teljesen rendben van, a hátlap kidolgozottsága teljesen megfelelő. Sőt, bizonyos szempontból még jobban is járunk, mert a felület matt, így nem gyűjti annyira az ujjlenyomatokat, mint az XZ2 üvegből készült hátlapja. A kisebb alapterület miatt a telefon vastagabb 1 mm-rel, de fogása így is kényelmes. És az 5 colos képméret lehetővé teszi az egykezes használatot is. A tokozás víz- és porálló, viszont a Sony sajnos a vezeték nélküli töltéshez szükséges tekercset kivette a mobilból, és hiányzik a sztereo hangszórók haptikus visszajelzés funkciója is.

A legfontosabb viszont az, hogy a hardver ugyanazt tudja, mint a nagytestvér esetében, így a Sony Xperia XZ2 Compact az 5 colos kategóriában messze a legerősebb versenyzőnek számít: Snapdragon 845, 4 GB RAM és 64 GB-os, bővíthető tárhely van benne. A kijelző is csak kisebb lett, a Sony az IPS-panelt, a 2160×1080 pixeles felbontást és a 18:9-es képarányt megtartotta. Azt érdemes talán megjegyezni, hogy a nyújtott képarány miatt a kijelző elég keskeny, így a billentyűzet nehezen fér el rajta; meg lehet persze szokni a dolgot. Az akku sem lett sokkal kisebb, a 2870 mAh-s kapacitása azt jelenti, hogy üzemidőben az XZ2 normál és kompakt verziója között valószínűleg nem lesz érdemi eltérés. Viszont a jack dugasz hiányával az USB-C-t kell használni a kompakt verziónál is, ha vezetékes fülessel akarunk zenét hallgatni. A biztonságról ujjlenyomat-olvasó gondoskodik.


Jó és rossz hír is egyben, hogy a kamera tekintetében sincs eltérés, ugyanazt a 19 MP-es szenzort, f/2.0-s, optikai stabilizátor nélküli lencsét és képfeldolgozó egységet kapjuk, amely fotókat legfeljebb 17 MP-es felbontással, videókat 4K-ban (és HDR-ben) tud készíteni, lassított felvételeknél pedig 960 fps (és Full HD felbontás) a maximum.

Az operációs rendszer a kisebbik XZ2-nél is az Android 8.0, amelyet a Sony csak kis mértékben alakított át. A telefont a Sony várhatóan áprilisban fogja piacra dobni, ára 600 euró körül lesz; ha a mobil tényleg befér 200 ezer forint alá, akkor elég jó vételnek számít majd.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00