- 2018. április 5., 09:00
Mark Zuckerberg ismét megszólalt, és nem mondott éppen túl jó dolgokat a Facebook eddigi működésével kapcsolatban.
Hirdetés

Mark Zuckerberg egy tegnapi interjúban mondott el pár részletet arról a belső vizsgálatról, amely a Cambridge Analytica botrány kapcsán kezdődött el a Facebooknál. A vezető a botrány kirobbanása után ígéretet tett arra, hogy a felhasználókat folyamatosan tájékoztatni fogja a fejleményekről, gyakorlatilag ennek az első felvonása történt most meg.
Ami a konkrét adatszivárgást illeti, a vizsgálatok alapján kiderült, hogy az előzetesen becsült 50 milliónál is több, mintegy 87 millió felhasználó adatai szivárogtak ki. Az érintettek többsége, 71 millió felhasználó amerikai. Az érintett magyar felhasználók száma tízezres nagyságrendű.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a Facebook – most már saját bevallás szerint is – elég lazán kezelte a felhasználói adatokat. Zuckerberg úgy fogalmazott, hogy eleinte csak a platform jó tulajdonságaira koncentráltak a fejlesztésnél, a rendszer sebezhetősége nem igen volt terítéken. Ennek köszönhető, hogy elméletben az összes felhasználó személyes adatai kiszivároghattak; viszont a laza adatkezelési politika miatt, és persze amiatt, hogy a fejlesztők valójában azt csináltak a begyűjtött adatokkal, amit nem szégyelltek, soha nem fog kiderülni pontosan, hogy kinek az adatait használták fel rosszhiszeműen és kiét nem. A Facebook szolgáltatásait az utóbbi 30 nap során 2,1 milliárd felhasználó vette igénybe.

Szerencsére az is látszik közben, hogy a háttérben tényleg történnek változások; az ismerősök alkalmazásai pár napja például már egyáltalán nem férhetnek hozzá az adatainkhoz, a beállítások közül el is tűnt az az opció, amivel azt lehetett beállítani, hogy milyen jellegű adatokat vagyunk hajlandók megosztani, és milyeneket nem. Már csak pár év, és minden a helyére kerül…

Címkék
Hozzászólások