- 2018. május 10., 13:09
Az amerikai exporttilalom miatt a kínai cég nem tud semmit gyártani. Game over?
Hirdetés

Egyelőre nem lehet semmi biztosat tudni a cég jövőjével kapcsolatban, azonban aggodalomra ad okot, hogy a ZTE felfüggesztette az eszközértékesítéseket saját weboldalán és legnagyobb online partnerénél, az Alibabánál is, valamint kiadott egy hivatalos közleményt, amely szerint minden főtevékenységét szünetelteti. Az ok egyszerű: az amerikai kormány áprilisban megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy termékeket és szolgáltatásokat értékesítsenek a ZTE számára, így alkatrészek híján a vállalat jelenleg nem tud eszközöket gyártani. A ZTE készülékeiben használt alkatrészek nagyjából harmada esik az exporttilalom alá, amelyet azért rendeltek el, mert a kínai gyártó korábban Irán számára is értékesített eszközöket, megszegve ezzel az embargót. Ráadásul fontosabb komponensekről (rendszerchipek, modemek, stb.) van szó, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra csak úgy helyettesíteni.

A ZTE ráadásul nemcsak okostelefonokat gyárt, hanem mobilos hálózati eszközöket is; a cég termékeit használta a Telenor is több alkalommal, amikor hálózatfejlesztésre került a sor. A ZTE hivatalos közleménye szerint elegendő készpénzállománnyal rendelkezik ahhoz, hogy a kötelezettségeit teljesítse. Ez jó hír, de nem biztos, hogy bizakodásra ad okot. Ha ugyanis az exporttilalom érvényben marad (márpedig valószínűleg érvényben marad, bár a cég folyamatosan lobbizik a felfüggesztés érdekében), akkor a ZTE-nek villámgyorsan az összes meglévő termékét át kellene terveznie. Ez még nem is biztos, hogy megoldhatatlan feladat, azonban valószínűtlen, hogy megfelelő utánpótlást sikerül találni. Emellett további gond lehet, hogy az exporttilalom következményeként a ZTE elveszítheti a jogot még arra is, hogy az Androidot használja – ebben az esetben a telefonoknál egy új operációs rendszert is ki kellene fejleszteni, ami viszont valószínűleg nem tudna labdába rúgni az Android mellett.

A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tűnik, hogy a ZTE rövid úton belül lehúzza a rolót – a kérdés inkább az lehet, hogy a tulajdonosok tudnak-e találni olyan megoldást, amely biztosítja a további működést egy új cég keretein belül, és amely az amerikai kormány számára is megfelelő.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2023. október 2., 17:00
2021. január 29., 09:05