- 2018. május 24., 09:00
A 4,3 colos, 18 MP felbontású OLED-panelt a koreai gyártó fejleszti, a Google a tartalmat hozza.
Hirdetés

Egy darabig úgy tűnt, hogy a virtuális valóság lesz a következő nagy dobás mobil fronton, aztán a technológia gyorsan háttérbe szorult; ennek azonban nem az érdeklődés hiánya volt az elsődleges oka (mint például a 3D esetében), hanem az, hogy a gyártók belátták, a technológia még nem tart ott, hogy megfelelő minőséget nyújtson. Korábban mi is több VR-szemüveget teszteltünk, és mindegyiknél elmondtuk, hogy a felbontás kicsi, a kép pixeles és a képfrissítés sem feltétlenül elég gyors. Nos, az LG Display dolgozik egy olyan OLED-kijelzőn, amely pontosan ezeket a problémákat oldaná meg: a koreai gyártó 4,3 colos panelje 1443 PPI-s részletességet nyújt, 4800×3840 pixeles felbontás és 120 Hz-es képfrissítés mellett.

A panel a meglévő megoldásokhoz képest sokkal nagyobb részletességet nyújt, azonban még mindig nem tud teljesen valósághű képet adni: ehhez szakértők szerint 2200 körüli PPI, vagyis 4,3 colos méretben 9600×9000 pixeles felbontás kellene. Ennél nagyobb gond az, hogy a látómezőt sem tudja lefedni; az emberi szem vízszintes irányban 160-220 fokos, függőleges irányban pedig 150-160 fokos tartományt képes érzékelni, a tökéletes élményhez tehát legalább 160 illetve 150 fokos lefedettséget kellene tudni biztosítani.

A teljesen valósághű VR további problémája, hogy 9600×9000 pixel meghajtása iszonyatosan sok energiát emésztene fel; a rendereléshez éppen ezért egy olyan technológia szükséges, amely az emberi látás sajátosságait is figyelembe veszi. Egészen pontosan arról van szó, hogy a rendszer figyelné a szemmozgást, és azon a területen, ahova éppen nézünk, nagyobb részletességet adna, mint az oldalsó részeken – összhangban azzal, hogy a periférián lévő dolgoknál az apró részleteket az emberi látás amúgy sem érzékeli.

Az LG mellett másokat is izgat a VR lehetősége; a Japan Display 1001 PPI-s kijelzőt fejleszt, a kínai INT pedig már korábban bejelentette, hogy egy 2228 PPI-s AMOLED-en dolgozik.

Hozzászólások