- 2018. augusztus 9., 09:00
Az SSD-k kapacitása lassan tényleg eléri a merevlemezekét; már csak az áron kéne faragni egy kicsit.
Hirdetés

Az SSD meghajtóknak számos előnye van a normál merevlemezekhez képest: gyorsak, csendesek, kisebb valószínűséggel hibásodnak meg és még a fogyasztásuk is kedvezőbb. Az egyetlen gond velük az hogy ár/érték arányban még mindig nem tudták elérni a HDD-k szintjét, azonban a gyártók azon vannak, hogy az árollót minél jobban összezárják. A legutóbbi nagy lépés a TLC memóriachipek bevezetése volt, amelyeknél egy cella már nem kettő, hanem három bitet tárolt, a Samsung most pedig még tovább lépett: megkezdte a QLC (Quad Level Cell) chipek sorozatgyártását.

Sőt, a koreai vállalat már nemcsak a NAND-chipeket gyártja, hanem a rájuk épülő merevlemezeket is, amelyek akár 4 TB kapacitást is nyújthatnak. A negyedik generációs V-NAND chipek 1 Tb kapacitásúak, vagyis az 1 TB-os kapacitáshoz nyolc egységre van szükség. Első körben az 1 és 2 TB-os modellek érkeznek majd, de jövőre várható az asztali gépekbe szánt 4 TB-os verziók megjelenése is.
Logikus lépés lenne, hogy a gyártók gyorsan tovább növeljék a cellákban tárolt bitek számát, azonban azt látni kell, hogy a bitek számának növekedésével sokkal precízebb vezérlésre van szükség: egy SLC cellánál a vezérlésnek 2, MLC cellánál 4, TLC cellánál 9, QLC cellánál pedig 16 állapotot kell tudnia tökéletes megbízhatósággal megkülönböztetnie egymástól. Ráadásul úgy, hogy közben az olvasási sebesség se csökkenjék; a Samsungnak a QLC cellák esetében 540 MB/s-os olvasási illetve 520 MB/s-os írási sebességet sikerült elérnie, mindkettő kiválónak számít.

A meghajtók 2,5 colos tokozásban érkeznek majd, a pontos megjelenési időpont és a várható árak azonban egyelőre nem ismertek.

Címkék