- 2018. augusztus 21., 23:00
Egy tanulmány szerint túl sok flash chip készül, és a java csak most jön; az árak hamarosan beeshetnek.
Hirdetés

Az Objective Analysis egyik elemzője, Jim Handy szerint a chipgyártók annyira felpörgették a flash lapkák gyártását, hogy hatalmas túlkínálat alakult ki. Mivel az újabb technológiák (rétegszám növelése és tárolt bitek számának növelés) egyre csak jönnek, a gyártósorokat pedig senki sem akarja leállítani, nem várható, hogy a helyzet gyorsan változna. A gyártók előtt, ha el akarják adni termékeiket, így csak egy út marad: drasztikusan csökkenteni kell az árakat. Ez azért jó hír, mert a flash chipek árcsökkensével az SSD-k ára is bezuhanhat; szakértők szerint 1 GB tárhely egy éven belül mindössze 0,08 dollárba fog kerülni, ez a jelenlegi ár negyedénél valamivel több.

Ez ugyanakkor még csak a chip költsége; egy 1 TB-os SSD ára (kontrollerrel, gyártási költségekkel) 100-120 dollár, kb. 28-32 ezer forintra jöhet ki. Ezzel az SSD-k még mindig drágábbak lesznek a hagyományos merevelmezeknél, de az árkülönbség már csak kétszeres lesz, ami nem túl vészes.

Az árcsökkenés a fogyasztóknak mindenképp jó: nemcsak SSD-t kaphatnak majd olcsóbban, hanem valószínűleg a merevlemezek ára is lejjebb kerül. Arra még mindig nem számítunk, hogy a klasszikus adattárolók végleg eltűnnek, azonban arra igen, hogy a notebookokból belátható időn belül kiszorulnak. A merevlemezgyártók közül a NAND-chipek árának csökkenése valószínűleg a Seagate-et érinti majd érzékenyebben, a Western Digitalnak ugyanis pillanatnyilag csak a bevétel felét adják a klasszikus adathordozók, a pénz másik fele SSD-kből illetve memóriakártyákból folyik be.

Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00
2020. május 5., 12:00