- 2019. január 7., 16:00
Az AMD újabb területen készül megtörni az Intel egyeduralmát. Az Acer pedig partner lesz ebben.
Hirdetés

A Chromebook koncepció Magyarországon nem túl sikeres, azonban Amerikában rengeteg fogy ezekből az eszközökből, az Acer pedig piacvezető szerepet tölt be; a tajvani gyártó ennek megfelelően rendszeresen frissíti is a termékeit. A CES-en a Chromebook 315 mutatkozott be, amely egészen addig nem nyújt semmi különlegeset, amíg meg nem nézzük a specifikációt: a gépben az eddig megszokott Intel processzor helyett ugyanis AMD-szív működik. Egészen pontosan az AMD A4 vagy A6 processzora (mindkettő kétmagos, és mindkettő integrált Radeon grafikus gyorsítót is tartalmaz). Azt egyelőre nem tudni, hogy az Android alkalmazások mennyire futnak jól a processzoron (az appokat a fejlesztők még az Intel CPU-kra sem optimalizálják, így vannak közöttük csigalassúak is), de abban azért reménykedhetünk, hogy az Acer nem vállalata volna be az AMD-t, ha nem teszteli le a felhasználói élményt előtte alaposan.


Az AMD elsősorban arra játszik, hogy a processzorai olcsóbbak; egy Chromebooknál ez különösen fontos tényező, mert olyan termékekről van szó, amelyekkel a gyártók rendszerint az árspektrum legalsó szegmensét célozzák meg. A Chromebook 315 például mindössze 269 dollárba, vagyis nagyjából 75 ezer forintba fog kerülni; ez pedig még úgy sem sok, ha figyelembe vesszük, hogy ezért a pénzért csak 15 colos HD Ready kijelzőt kapunk, a 1080p-s érintőkijelző feláras. A gépben a szokásosknak mondható 4 GB RAM és 32 GB-os belső tárhely van.

Az Acer Chromebook 315 Európában várhatóan áprilistól lesz megvásárolható, Amerikában viszont már a jövő hónapban elérhetővé válik.

Címkék
Hozzászólások