- 2019. február 7., 11:00
Egyre másra kerülnek rossz kezekbe belépési adatok; a Google megpróbál tenni valamit mindannyiunk védelme érdekében.
Hirdetés

A keresőóriás kiadta a Password Checkup nevű modult a Chrome böngészőhöz, amely – ahogyan arra a neve is utal – arra jó, hogy amikor egy szolgáltatásnál megadjuk a belépési adatainkat, akkor ellenőrizze, hogy azok nem szivárogtak-e ki valamelyik korábbi adatlopásnál. A Google jelenleg egy 4 milliárd rekordot tartalmazó adatbázis alapján végzi a szűrést, de várható, hogy az adatbázis a későbbiekben bővülni fog. Az ellenőrzés természetesen nem csak a Google szolgáltatásainál működik, hanem minden olyan weboldalon, ahol jelszót kell megadni.

Amennyiben a modul azt érzékeli, hogy a megadott felhasználói név-jelszó páros nem biztonságos, értesítést küld a felhasználónak, így tudni lehet, ha – mondjuk – a Facebook jelszavunkat ideje megváltoztatni.

Az Google modulja a belépési adatokat közvetlenül az adatbázisban lévő információkkal hasonlítja össze, azokat a Google nem tárolja és nem is használja fel semmire. Az adatok egyébként is valószínűleg kódolva utaznak a neten, a Google pedig nem a valódi információkat elemzi, hanem egy, azokból előállított hash segítségével végzi el az összehasonlítást. A modult ide kattintva lehet letölteni.

Címkék
Hozzászólások