- 2019. április 5., 14:00
Mégpedig azért, mert korábban összeveszett a Qualcommal, így nem tudni, honnan szed 5G modemeket.
Hirdetés

Az Apple és a Qualcomm közötti szabadalmi háború duplán érzékenyen érintheti az almás gyártót: nemcsak kártérítést kell fizetnie három szabadalom megsértése miatt, hanem a megromlott kapcsolat miatt valószínűleg 5G modemet sem fog tudni vásárolni a chipgyártótól. Ez pedig katasztrofálisan érintheti az Apple-t, mivel alternatív megoldás nem sok van.

A Qualcomm mellett használható minőségű modemmel a Samsung, az Intel, a Huawei és a MediaTek rendelkezik, de előbbi kínai gyártó az USA és Kína jelenlegi helyzetet miatt eleve kiesik, a MediaTek termékeivel pedig az a legfőbb gond, hogy teljesítményben gyengébbek, mint a riválisok megoldásai. Az Intel szintén kiesik, mert iparági pletykák szerint leállította (vagy legalábbis jegeli) az 5G-s fejelsztéseket. A Samsung lenne tehát a kézenfekvő megoldás – csupán a két cég közötti üzleti kapcsolatot kellene kibővíteni. Egyszerűen hangzik, azonban a Samsung egyelőre saját termékeibe sem tud elegendő modemet gyártani: a vállalat már piacra dobta a Samsung Galaxy S10 5G-s verzióját, és minden bizonnyal a Galaxy Note szériából is lesz ilyen verzió, tehát minden egyes modemre szüksége van.

A helyzet összességében nagyon nem kedvező az Apple számára; egyetlen beszállító tudna neki megfelelő minőségű és mennyiségű chipet szállítani, vele azonban túlságosan feszült a viszony. Ha az Apple nem talál rövid időn belül megoldást a problémára, akkor könnyen lehet, hogy az 5G a 2020-as modellekből kimarad; ez pedig az elitkategóriában elég nagy hátrányt jelenthet!