- 2019. április 10., 10:00
A kínai gyártó tudna szállítani 5G-s modemet; a kérdés az, hogy az Apple elég bátor-e ahhoz, hogy használja a chipet.
Hirdetés

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, az Apple kicsit bajban van, mert jelen állás szerint senkitől sem fog tudni 5G-s modemet vásárolni. Az Apple összeveszett a Qualcommal, a Samsung kapacitásproblémák miatt nem tud szállítani, az Intel jegeli a fejlesztéseket (bár állítólag gyorsan el tudna készülni a chippel, ha van rá igény), a MediaTek termékei pedig nem igazán versenyképesek. Van persze még egy cég, amelynek van 5G-s modeme: a Huawei a Balong 5000-et pedig a jelek szerint nemcsak, hogy tudná szállítani, hanem még hajlandó is lenne megtenni ezt.

Az Apple idei telefonjai még nem lesznek 5G-képesek, jövőre azonban a csúcskategóriában már elvárás lesz ez a technológia is; vagyis ha az Apple nem talál időben megfelelő partnert, akkor lemaradhat a versenyben. A gond az, hogy az USA és Kína között feszült jelenleg a viszony, a Huawei pedig nem éppen a kormány szíve csücske. Amerika jelenleg éppen azon dolgozik, hogy a Huaweit teljesen kiszorítsa Amerikából; korábban az is tervbe volt véve, hogy Amerika Európát is meggyőzi arról, hogy a Huawei termékei nem biztonságosak, Európa viszont köszönte szépen, nem kért ebből az „ajánlásból”.

A Huawei az ügyben hivatalosan nem szólalt meg, de belső források szerint a vállalat kész szállítani a Balong 5000-es chipet nagy mennyiségben is, ha az Apple-nek erre igénye van. A döntés elsőre furcsa lehet, hiszen a kínai gyártó szeretné megelőzni az Apple-t, és ebben a harcban jól jönne neki, ha az almás gyártó technológiai hátrányba kerülne. Ráadásul eddig úgy volt, hogy a chipet senki más sem fogja megkapni. Ugyanakkor szinte biztos, hogy valamilyen megoldást az Apple fog találni, ezért a Huawei számára anyagilag jobb, ha legalább tőle vásárolja az Apple a modemeket. Emellett teljesen biztos, hogy a szállítási hajlandóságban az is benne van, hogy a Huawei számára nagy elégtétel lenne, ha miután kidobták az ajtón Amerikából, sikerülne visszamásznia az ablakon.

Ha tehát igazak a pletykák, akkor a labda most az Apple térfelén pattog; az amerikai kormány feje pedig főhet, és kezdődhet az agyalás azon, hogy ha az Apple bevállalja a chipeket, akkor megakadályozzák-e az üzlet létrejöttét vagy sem.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05