- 2019. szeptember 11., 16:00
Nem vagy egyedül, ha nem tudod követni, hogy akkor most mi is pontosan a helyzet a Huaweijel és az amerikai termékekkel.
Hirdetés

Rengeteg egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot arról, hogy mi a helyzet a Huawei és Amerika kapcsolatával; a vállalatot néhány hónapja az amerikai kormány feltette az ún. Entity Listre, vagyis jelenleg amerikai termékeket és szolgáltatásokat csak és kizárólag egyedi engedély alapján lehet értékesíteni a kínai gyártó számára. Az USA a tiltást relatív gyorsan feloldotta, de csak részben, egyúttal számos ideiglenes engedélyt is kiadott az amerikai cégeknek a kereskedésre – ezt pedig rengetegen úgy értelmezték (mi is, egyébként), hogy a Huawei dolgai újra sínen vannak. Az IFA-n azonban kiderült, hogy a helyzet ennél bonyolultabb, ez pedig azt jelenti, hogy korántsem biztos, hogy a Huawei marad az Androidnál.

A jelenlegi engedélyek az operációs rendszer esetében ugyanis csak azt garantálják, hogy a Huawei a meglévő termékhez minden eddig megszokott szolgáltatást továbbra is biztosíthat, új telefont azonban nem adhat ki a vállalat úgy, hogy azon a Google szolgáltatásai is megtalálhatók. Az Android természetesen továbbra is használható, hiszen az nyílt forráskódú, de a Play Áruház, a Play szolgáltatások és a Google appok nem lehetnek fent gyárilag egyetlen új készüléken sem. A Huawei fogyasztói termékekért felelős vezetője, Richar Yu az IFA-n kijelentette, hogy ebben a helyzetben semmi előnye nem származik a vállalatnak abból, hogy az Android OS-t használja – vagyis ha a helyzet nem változik, és a Google szolgáltatásokhoz nem lesz meg a hozzáférés, úgy a telefonok is Harmony OS-sel kerülnek majd a boltokba. Az első olyan telefon, amire Harmony OS-t telepíthet a Huawei, a jövő tavasszal megjelenő P40 lehet.

A Huawei helyzete továbbra is az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdése; és egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint a Trump adminisztráció tisztességtelen játszmát folytat. A Huawei mellett egyre több amerikai vállalat áll ki, a Google mellett az Intel és a Microsoft is jelezte, hogy nem ért egyet azzal, ahogyan az amerikai kormány a kínai gyártó ellehetetlenítésére játszik.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00