- 2019. november 8., 08:00
A HAMR technológiával állítaná elő a rekorder meghajtót az amerikai gyártó. Premier 2026-ban.
Hirdetés

A merevlemezek kapacitása a tányérok számától és a tányérok adatsűrűségétől függ. A tányérok számát a gyártók általában ötben maximalizálják, ezért a kapacitás növelésének egyetlen útja az, ha folyamatosan sikerül növelni az adatsűrűséget. A feladat nem egyszerű, az adott technológia fizikai határaihoz többször is elérkeztek már a mérnökök – de mindig sikerült valami újat kitalálni, és az adatsűrűséget tovább növelni. Jelenleg a gyártók 16 TB körül járnak, és megint technológiai váltásra készülnek: egy-két éven belül a boltokba kerülhetnek az első olyan meghajtók, amelyek tányérjaira HAMR eljárás segítségével rögzítik a biteket. A HAMR lényege, hogy az írandó felületet az írási művelet előtt egy lézer felmelegíti, így kedvezőbb mágnesességi tulajdonságok érhetők el – ez pedig azt jelenti, hogy egy bit tárolásához kevesebb fizikai helyre van szükség. A gyártók nagyon régóta kísérleteznek ezzel a technológiával, amely úgy látszik, hogy most lett piacérett.

1108_seagate_hdd.jpg

Az előzetes becslések szerint a jelenleg alkalmazott CMR és SMR technológiákhoz képest akár három-ötszörös adatsűrűség is elérhető. A Seagate éppen ezért arra számít, hogy a meghajtók kapacitását fokozatosan növelni lehet majd, 2026-ban pedig elérkezhetünk az 50 TB-os kapacitást nyújtó merevlemezekhez is.

A Seagate emellett abban is gondolkodik, hogy egy helyett két író-/olvasófejet építsen be; ezzel az írási és olvasási sebesség is a duplájára növelhető, amivel a jó öreg merevlemezek valamennyit behozhatnak abból a sebességbeli hátrányból, amit az SSD-kkel szemben szedtek össze az évek során.

Címkék
Hozzászólások