- 2020. május 28., 13:00
Iparági pletykák szerint az Apple nem hajlandó univerzális megoldásra váltani: inkább nem lesz semmi az iPhone-okon.
Hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az Európai Unió megszavazta: minden tölthető készülékre USB-C csatlakozót kell építeni; a szabályozás persze a már tervezés alatt álló készülékekre nem vonatkozik, ezért az Apple ebben az évben teljesen nyugodtan piacra dobhatja az iPhone 12 szériát Lightning porttal. Jövőre viszont már biztosan nem teheti ezt meg; ha lesz csatlakozó az iPhone 13 telefonokon, akkor annak USB-C csatlakozónak kell lennie. A kulcsszó viszont az előző mondatban az, hogy „ha”. Ming Chi Kuo szerint ugyanis a cupertinoi vállalat komolyan fontolgatja, hogy vált vezeték nélküli töltésre.

Ezzel a megoldással az USB-C helyett akár a Lightning is megtartható lenne, azonban egy anonim Twitter bejegyzés szerint az Apple egy új csatlakozót, a Smart Connector nevű típust vezetné be. Ennek azonban a gyakorlatban az égvilágon semmi érteleme, racionális érv nem szól egy ilyen jellegű lépés mellett. Mellesleg az USB-C-re való váltás mellett sem, ha feltételezzük, hogy az Apple pár éven belül úgyis vezeték nélküli kialakításra váltana. Márpedig ez eléggé egyértelműnek tűnik. Ha a töltés vezeték nélküli lesz, akkor sokkal valószínűbb, hogy az iPhone 13 széria egyáltalán nem tartalmaz majd csatlakozót.

Az Apple korábban is kísérletezett már a vezeték nélküli töltéssel, azonban a korábbi megoldások nem voltak elég gyorsak ahhoz, hogy komolyan felmerüljön az az opció, hogy csak és kizárólag ilyen módon lehessen feltölteni a mobilokat. Talán majd most. Azt viszont hozzátesszük, hogy a csatlakozómentes kialakításnak így is lesz hátránya: az autós töltőknél például problémás lehet a dolog, arról nem is beszélve, hogy mondjuk repülőre ülve sem lesz éppen leányálom, ha filmnézés közben valahogy még a telefon töltését is meg kell oldani.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00