- 2021. október 8., 14:30
A tervek szerint jövőre jelenik meg a hivatalos fizetőeszköz, a lari blokklánc alapú, digitális verziója.
Hirdetés

Egy friss és érdekes bejelentés szerint Grúzia nemzeti bankja, az NBG arra készül, hogy 2022-ben bevezessen egy új, hivatalos fizetőeszközt, a Digitális Larit. Nem Grúzia az egyetlen olyan ország, amely saját, blokklánc alapú digitális pénz bevezetését tervezi, azonban Grúzia lehet az egyik első; így az általa szerzett tapasztalatok fontos információként szolgálhatnak mások számára. Egyébként van már ország, ahol hivatalos fizető eszköz lett egy blokklánc technológiával működő digitális pénz: Salvadorban a BitCoint kezdték el használni, Kínában digitális yüan működik már egy ideje teszt projektben, a Bahamákon pedig a Sand Dollárt használják, amely a Bahamai Dollár digitális, jegybank által ellenőrzött verziója.

Egy ország központi bankja által kibocsátott és ellenőrzött digitális pénz (CBDC – Central Bank Digital Currency) egyes szakértők szerint nem igazi kriptopénz, hanem a készpénz egy továbbgondolt verziója. Ebben van is valami, hiszen annak ellenére, hogy a működési alapot ugyanolyan kód jelenti, mint ami – mondjuk – a BitCoint is működteti, a digitális lorit nem lehet majd bányászni, és az árfolyam ingadozást is ki fogja küszöbölni az a tény, hogy a központi bank ellenőrző szerepet tölt be.

Mindezek alapján az nagyon jó kérdés, hogy vajon a digitális lori mivel versenyez majd, minek állít igazi alternatívát: a nem államilag ellenőrzött kriptopénzekkel például nehéz lesz versenyeznie, hiszen azok egyik fő vonzereje éppen az, hogy teljesen függetlenek. A tervek szerint a pénz inkább a hagyományos megoldásoknak állít majd alternatívát azzal, hogy nemcsak olcsóbb, hanem gyorsabb is lesz a használata. A költségekre vonatkozó állítás minden bizonnyal igaz lesz, azonban a sebességbeli előny egyáltalán nem biztos, hogy meg fog mutatkozni – azonnali átutalásokat legalábbis a hagyományos bankrendszerben is meg lehet oldani.

A digitális pénz az NBG szerint viszont nemcsak munkaidőben, hanem mindig rendelkezésre áll majd, és érdekesség, hogy azt ígérik: internetkapcsolat nélkül is lehet majd fizetni vele. Törvényes fizetőeszköz lesz, az viszont még nem tisztázott, hogy kötelező is lesz az elfogadása, vagy a kereskedők választhatnak: élnek-e a lehetőséggel vagy sem. A kormány azt reméli, hogy a digitális pénz – tekintve, hogy a világ bármely pontján elérhető lesz, és akár a Bitcoin Era, a Bitcoin Code vagy más online bróker platformokkal is lehet majd vele kereskedni – a befektetők figyelmét is az eddigieknél jobban az országra irányítja majd.

Grúzia mellett – többek között – az USA-ban, az EU-ban (uniós szinten) és Oroszországban is dolgoznak azon, hogy a meglévő, papír alapú pénznek digitális verziója kerüljön bevezetésre.

Címkék