- 2022. november 11., 23:00
A Darts-ra való fogadás folyamatosan bővül, fejlődik.
Hirdetés

A Darts egy világviszonylatban jól ismert sport, de Magyarországon nem tartozik a legismertebbek közé. A darts a kocsmák elmaradhatatlan kelléke, elsősorban az Egyesült Királyságban és Írországban játszák. Bár hozzá kell tennünk, hogy ez inkább a korábbi időszakra volt érvényes. Manapság egyre több klubban és bárban találkozhatunk vele, akár úgy, hogy játszunk vele, akár úgy, hogy a darts-ra való fogadás izgalmát élvezzük. A játék során egy kör alakú táblára kell a Darts nyilakat dobni. A táblán különböző mezők találhatók, a kapott pontszám attól függ, hogy melyik mezőt találtuk el. A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak, a tábla magassága pedig 173 cm kell, hogy legyen. A dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie. A szabványos darts tábla 20 számozott szekcióra van felosztva, amelyet 1-től 20-ig számoznak meg. Minden szekcióban van egyszeres, kétszeres és háromszoros terület.

Hogyan játsszák a Dartsot?

Sokféle játékot lehet játszani a dartsszal, de versenyeken a leggyakrabban két játékos játszik egymás ellen, akik körönként három-három nyilat dobnak el. A játék célja az, hogy 301 vagy 501 pontot elérjünk, az utolsó dartsnak pedig a középső körök valamelyik kell elérnie. A pontokat visszafelé számolják, azaz 501 pontról indulnak a játékosok egy leg esetén és a dobott pontokat kivonják a maradék pontokból. Aki először éri el, a 0-át, meghozzá egy duplaszektoros dobással az nyer. Nem kel mind a három darts nyilat eldobni az utolsó körben, a játékot bármelyik darts esetén be lehet fejezni. A darts-ra való fogadás rendkívül vonzó a fogadók között.

A Darts változatai

A dartsnak különböző variánsai vannak. Az amerikai darts egy regionális amerikai variánsa a játéknak. Ezt a típusú dartsot a keleti part államaiban játszák az Egyesült Államokban. A belga darts eredeti neve „Vogelpik”; ezt a 18. század óta játsszák, ebben a játékban mindenki négy nyíllal rendelkezik.

A Darts fogadás

Darts játék esetén rengeteg mindenre lehet fogadni. Az első darts-ra való fogadás hasonló a győztesre történő fogadáshoz. Ez is egy 50%-os fogadás, hiszen a darts mérkőzés mindig kétesélyes. A másik fogadási lehetőség a dobott pontok számára vonatkozik, vagy fogadhatunk arra, hogy láthatunk-e a mérkőzésen 9 nyilat. Továbbá vannak nagyon ritka események, amikre szintén lehet fogadni – ilyen az, ha valamelyik játékos egy körben 180 pontot ér el. Valamilyen speciális Darts rendezvény kapcsán további fogadási lehetőségek is megnyílnak. A világbajnokság esetén például fogadhatunk az egyes meccsek eredményére és a végső győztesre egyaránt.

Nevesebb Darts szervezetek

Az egyik leghíresebb darts szervezet a Brit Darts Szervezet (BDO), amit 1973-ban alapítottak. Ennek a szervezetnek a megalapítását követte nem sokkal az 1974-es alapítású World Darts Federation, majd további szervezetek. A Brit Darts Szervezetet több neves brit versenyt rendezett már, amelyen a legjobb darts versenyzők gyűltek össze.

A soft darts

A soft darts egy újabb változata a dartsnak, amelynél a verseny menete jelentősen leegyszerűsödött, mert egy gép vezényli le a játékot. Ennek köszönhetően a játék sokkal gyorsabb és látványosabb lett. A világon számos cég gyárt soft gépet, amelynek következtében egyre többen kezdenek el Darts-sal játszani, akár otthon is. A növekvő népszerűségnek következtében számos ország rendez Darts bajnokságot, elsősorban a közép-európai országokban, így Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Horvátországban, Spanyolországban, Németországban, Svájcban és Csehországban. A játékot 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította.

Címkék