- 2023. március 8., 16:22
Az Intel a 20A és 18A gyártási technológiák bevezetésére fókuszál, miközben a 7 nm-es chipekkel is hadilábon áll.
Hirdetés

Az Intel nagyon lassan mászik ki abból a gödörből, amelybe évekkel ezelőtt sikerült beleesnie, és amely az AMD megerősödését eredményezte, ez azonban láthatólag nem akadályozza meg a vállalatot abban, hogy merjen nagyot álmodni. Noha a 7 nm-es technológia bevezetésével is meggyűlt az Intel baja, a vállalat szerint a 20A és 18A gyártási technológiák (amelyek az új brand szerint 2 és 1,8 nm-es csíkszélességet, de valójában 5 nm-es eljárást jelentenek) fejlesztése befejeződött, és minden adott arra, hogy rövid időn belül bevethetők legyenek. Az Intel terv szerint már jövőre eljut mind a két verzió esetében a gyártásra kész állapotig. (Ez még nem tömeggyártásra érett állapotot jelent, hanem azt, hogy indulhat a tesztpéldányok gyártása.)

Ez cseppet ambiciózusnak tűnik, ha azt vesszük alapul, hogy a 7 nm-es csíkszélességgel is rendesen meggyűlt az Intel baja: eredetileg már 2021-ben szerette volna alkalmazni ezt a csíkszélességet a gyártó, azonban a projekt azóta is késésben van. Noha a névből az következne, az Intel 7 valójában 10 nm-es gyártási technológiát takar, 7 nm-re az Intel 4 alkalmazásával válthat a vállalat, ebben az évben. (Mindeközben az AMD lassan négy éve gyártja a 7 nm-es chipeket, amely hatalmas versenyelőnyt biztosít számára, és ez az eladási adatokon is meglátszik.)

A legutóbbi információk szerint az Intel nagyon hajt, hogy ledolgozza a hátrány, és az eredetileg 2024 második felére tervezett Intel 20A már a jövő év első felében, a 2025 második felére ígért Intel 18A pedig a jövő év második felében gyártásra kész állapotba kerülhet. Persze kérdés, hogy sorozatgyártás tekintetében mindez mit jelent, hiszen a roadmap alapján már az Intel 4 is gyártásra kész állapotban van úgy, hogy jelen pillanatban még egyetlen, az eggyel korábbi gyártási technológiával készült chip sem elérhető a piacon.

Érdekes lesz látni azt is, hogy vajon hova lesz bezsúfolva az Intel 3 (amely valójában szintén 7 nm-es gyártási technológiát takar) amely az eredeti ütemterv szerint 2023 második felében kerülhet gyártható állapotba.

Címkék