- 2009. november 30., 08:00
Rendhagyó tesztünkben ezúttal nem egy konkrét eszközt, hanem egy interfészt tesztelünk; az USB 3.

Több mint egy éve elkészült már, eddig mégsem sokat lehetett hallani az USB 3.0 szabványról, pláne nem USB 3.0 interfészt használó eszközökről, ami az előd, az USB 1.0/1.1 és az USB 2.0 történetét ismerve cseppet sem meglepő. Az első generációs szabvány 1996-ban készült el az USB 2.0-t pedig 2000-ben véglegesítették, ám mindkettő esetében évekig kellett várni arra, hogy valóban széles körben elterjedjen; ehhez ugyanis a kompatibilis eszközökön kívül szükség volt arra is, hogy az alaplapgyártók integrálják az interfészt, valamint arra is, hogy a Windows natív támogatást nyújtson az USB vezérlőkhöz.

USB 3.0 Superspeed

A helyzet kísértetiesen hasonló az USB SuperSpeed (USB 3.0) esetében; a tavaly októberben véglegesített szabványt egyelőre sem az Intel, sem az NVIDIA sem az AMD nem támogatja natív módon, s az első USB 3.0 portokat tartalmazó alaplapok is csak mostanában jelentek meg. Ezek nem lapkakészletbe integrált vezérlőt, hanem külön chipet alkalmaznak, ami garantálja azt, hogy az interfész nem lesz általános, marad a felsőkategóriás alaplapok kiváltsága, ugyanis egy extra chip beépítése mindig költségesebb megoldás, mint a lapkakészletben lévő vezérlő használata. (Bár e tekintetben az USB 3.0 hátránya nem annyira nagy, a chipek sokkal olcsóbbak, mint korábban az USB 2.0 vezérlők voltak.)

USB 3.0 SuperspeedUSB 3.0 Superspeed

Gigabyte P55A-UD3 USB 3.0 csatolóval és ASUS S3U6 bővítőkártya

Az Intel egyébként úgy döntött, bár ezt az információt azóta sem erősítették meg hivatalosan, hogy még jövőre sem fog olyan lapkakészletet piaca dobni, amelyben lesz USB 3.0 vezérlő. Ha ez igaz, megvan az esélye annak, hogy az USB 3.0 nem terjed el széles körben 2011 előtt, még akkor sem, ha az NVIDIA és/vagy az AMD integrálja az USB 3.0-t saját lapkakészleteibe. Alapból egyébként a Windows 7 sem kezeli az USB 3.0 adaptereket, de erre illesztőprogram telepítésével könnyen megtanítható.

Megnövelt adatátviteli sebesség és egyéb változások

Az USB 3.0 bevezetését leginkább az USB 2.0 alacsony maximális adatátviteli sebessége indokolja. Az USB 2.0 elméletben legfeljebb 480 Mbit/s adatátvitelére képes, ami 60 MB/s-ot jelent, a gyakorlatban azonban ennek kb. felét, 250-280 Mbit/s-ot lehet kihasználni. A leggyorsabb USB 2.0 csatolós külső merevlemezek kb. 35 MB/s-os sebességet produkálnak. Habár USB interfészt számtalan eszköz használ, a megnövelt tempó valójában csak adattárolókkal lesz kihasználható, külső merevlemezekkel, videokamerákkal, külső Blu-ray írókkal SSD meghajtókkal, illetve akkor, ha USB HUB segítségével egy portra több eszközt csatlakoztatunk. Ezeken a területen viszont nagy szükség van a megnövelt tempóra, a terabájtos külső meghajtók korában nem mindegy, hogy egy-egy HD filmet mennyi idő alatt tudunk a hordozható merevlemezre másolni, vagy éppen, hogy mennyi idő alatt készül el a biztonsági mentés a külső meghajtóra.

Az USB 3.0, azaz az USB SuperSpeed interfész elméleti sebessége 5 Gbit/s, azaz 500 MB/s (a 640 MB/s-ből a 8b/10 kódolás miatt ennyi az elméletben realizálható) , ez vetekszik a SATA 6 Gbit/s, 600 MB/s-os elméleti sebességével. Mi a gyakorlatban egy Gigabyte GA-P55A-UD3 alaplap integrált vezérlőjével illetve egy Gigabyte GA-EP45-EXTREME alaplap PCIe ×4 foglalatába illesztett ASUS U3S6 bővítőkártyával próbáltuk a sebességet – a tesztek eredménye a második oldalon olvasható.

Adatátviteli sebességek Mbit/s MB/s
USB 1.0/1.1 (FullSpeed) 12 1,5
USB 2.0 (HiSpeed) 480 60
USB 3.0 (SuperSpeed) 5000 625
FireWire 400 400 50
FireWire 800 800 100

Az USB 3.0 esetében bevezetésre került a 8b/10b kódolás is, ami nagysebességű adatátvitelnél javítja az adatbiztonságot, ezt alkalmazzák többek között a SATA 3 Gbit/s illetve SATA 6 Gbit/s interfészeknél is. (Viszont ez értelemszerűen a sávszélesség rovására megy.)

Új csatlakozó

Előbb azonban még röviden arról, hogy a megnövekedett sebességen túl milyen változásokat hoz az USB 3.0 az USB 2.0 interfészhez képest. A visszafelé való kompatibilitás alap természetesen, az USB 2.0-USB 3.0 összeköttetés működik, akár a vezérlő, akár a csatlakoztatott hardver az USB 3.0 szabványú. Az USB 3.0 összeköttetéshez azonban új kábelre van szükség, amely a korábbi négy helyett kilenc pint tartalmaz. Az extra csatolók végzik az adatátvitelt: egy-egy érpár szolgál az adatok küldésére és fogadására is, amely azt jelenti, hogy igény esetén mindkét irányban rendelkezésre áll a teljes sávszélesség.

USB 3.0 SuperspeedUSB 3.0 Superspeed

USB 3.0 kábel A és B típusú csatlakozója

A kábelek fizikai kialakítása is más természetesen, de a kompatibilitást ügyesen sikerült megoldani; az A típusú csatlakozó esetén (ez megy a PC felé) a plusz 5 pin mélyen a csatlakozó belsejében van, míg a B csatlakozóknál (normál és mini is) a méret is megváltozott. Az USB 3.0 kábelt USB 2.0 eszközhöz ennek megfelelően nem tudjuk használni, de USB 2.0 adapterre csatlakozhatunk segítségével. Az USB 3.0 perifériákba csatlakoztatható USB 2.0 kábel is, de ebben az esetben természetesen csak az USB 2.0 sebességére számíthatunk.

A kábelekkel kapcsolatban további változás, hogy az eddigi 5 méteres legnagyobb kábelhossz lecsökkent 3 méteresre.

USB 3.0 Superspeed

Az USB 3.0 csatlakozók jelölése a kék színű belső

Az USB 3.0 konnektorokat és kábeleket a fejlesztést végző USB-IF (USB Implementer Forum) ajánlása alapján kék színnel kell megjelölni a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében, de ez nem kötelező.

Energiatakarékosabb is

Az USB 3.0 szabvány készítésekor a fogyasztás optimalizálására is odafigyelt az USB-IF. Ennek egyik fontos lépése, hogy az USB port által kiszolgálni képes eszközök esetében a korábbi feszültségszint (5 Volt) meghagyása mellett az áramerősséget 500-ról 900 mA-re növelték, így a leadható teljesítmény 2,5-ről 4,5 Wattra növekedett – ez véget vethet az egyes külső merevlemezeknél és optikai meghajtóknál a mai napig alkalmazott Y kábeles megoldásnak. Egy USB port emellett a korábbi öt 100 mA-es fogyasztó helyett akár hat 150 mA-s fogyasztót is ki tud szolgálni.

Az USB 3.0-val négy állapot is bevezetésre kerül továbbá; az U0 jelenti a teljes működést, az U3 pedig az alvó módot: a jövőben a merevlemezek és más hardverek az USB vezérlőről küldött paranccsal is kikapcsolhatók lesznek, például 5 perc üresjárat letelte után. Az U1 állapotban az adatátvitelt, U2 állapotban pedig a szinkronjelet is letiltja a vezérlő, a minél kedvezőbb fogyasztás elérése érdekében.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások