- 2009. május 29., 08:00
Rendhagyó tévétesztünkben ezúttal nem a képminőségre figyeltünk, hanem a szolgáltatásokra – helyesebben a...

Aki folyamatosan a toppon akar maradni, annak időről időre valami újat kell felmutatnia. A tévégyártók is tudják ezt, ezért, ahogyan a CES-en is láttuk, egyre több gyártó teszi alkalmassá készülékeit online tartalmak kezelésére. Korábban még csak memóriakártyáról nézegethettünk képeket, majd HDD-ről játszhattunk le filmeket, mostanság egyre inkább az internet lesz a sláger, több gyártó termékpalettáján már megtalálhatók a netezni tudó eszközök. Az egyik ilyen a korábban már nálunk is járt LG BD-370 Blu-ray lejátszó, amely extraként YouTube videókat képes lejátszani. Ezúttal a TX-L37V10E típusú LCD-tévé segítségével azt vizsgáltuk meg, hogyan képzeli el a Panasonic e téren a jövőt.

VIERA Cast

Nem meglepő módon a szolgáltatás nevébe a Panasonic a VIERA szót is belecsempészte. A VIERA Cast egy olyan interaktív szolgáltatás, amely segítségével az online tartalmakhoz számítógép nélkül, csupán a tévé segítségével hozzáférhetünk. Természetesen itt most nem arra kell gondolni, hogy az internet legsötétebb bugyraiban is turkálhatunk, a tévén csak néhány forrásból szemezgethetünk. Egy tévégyártótól nyilván nem várhatjuk el, hogy saját maga készítse az ilyesfajta extra tartalmakat, ezért a Panasonic (mint minden más tévégyártó) szerződést kötött néhány nagyobb tartalomszolgáltatóval. Az első és legfontosabb kérdés így rögtön az, hogy kikkel.

VIERA CastVIERA Cast

Jelen pillanatban a YouTube, a Google (Picasa), a Eurosport, a Bloomberg, a weather.com és a Tagesschau a partnerek, de ez bármikor, előzetes bejelentés nélkül megváltozhat. Nyilván a lista csökkenni egyhamar nem fog, a Panasonic hosszú távú megállapodást kötött ezekkel a tartalomszolgáltatókkal. A szolgáltatók kiválasztása véleményünk szerint jó, a lista minden olyan fontos oldalt tartalmaz, ami egy családnak, illetve az üzletembereknek fontos lehet. A YouTube videókkal főleg a fiatalok, a Picasa webalbumokkal az egész család, a weather.com adataival szintén mindenki, a EuroSport videóival a sport iránt érdeklődők, a Bloomberg tőzsdeinformációival és híreivel az üzletemberek találnak kedvükre való anyagokat. A lista főleg angol nyelvű oldalakat tartalmaz, kivéve a Tagesscahu híreket, amely németül nézhető. Kérdésünkre, hogy lesz-e lokális tartalom, a Panasonictól azt a választ kaptuk, hogy igen, de, hogy pontosan micsoda, illetve, hogy mikor, azt egyelőre még nem árulta el a Panasonic South-East Europe.

A VIERA Cast használatához (ADSL) routerre lesz szükségünk, ráadásul a tévé csak vezetékes hálózati adaptert kapott; tehát akkor is meg kell oldanunk a routerrel való összeköttetést, ha a tévé és a hálózati eszköz nem ugyanabban a szobában találhatók.

Interfész, kezelhetőség

Mint minden webtévénél (még, ha, a szó klasszikus értelmében véve nem is teljesen erről van szó), a VIERA Cast esetében is a szolgáltatásnak csak a fele a tartalom, a másik cseppet sem kevésbé fontos rész az, hogy a tartalomhoz milyen kezelőfelület alól, mennyire könnyen férhetünk hozzá. A számítógéppel összehasonlítva van ugyanis egy nagy különbség, sem egeret, sem klaviatúrát nem használhatunk a funkciók közötti váltásra, a kereséshez vagy a jelszavak begépeléséhez.

A távirányító az egyetlen fegyverünk, amit a Panasonic minimálisan át is alakított. A legfontosabb az, hogy számgombokkal betűket is beírhatunk. Emellett talán eltörpül, hogy a VIERA funkciókhoz külön gomb vezet, a VIERA Cast pedig teljesen önálló gombot kapott. A VIERA Cast indításához a tévé bekapcsolása után kb. 10 másodpercet kell várnunk, ennyi idő szükséges a tévének ahhoz, hogy kapcsolatot létesítsen a routerrel, és „lássa” a világhálót. Konfigurációs beállításokat a menüben találunk (erről később még szót ejtünk).

VIERA CastVIERA Cast

A VIERA Cast egy gadget alapú rendszer. Meglepően gyorsan működik, és indítása is csupán néhány másodpercet vesz igénybe. A főképernyőn középen az utoljára nézett csatorna műsorát, körülötte pedig összesen nyolc gadgetet látunk. Ebből tartalmat csak hat jelenít meg, mert a nyolcból az egyik a beállításokhoz vezet, míg egy másik egyelőre csak a Hamarosan jön feliratot tartalmazza. A VIERA Cast kezelőfelületét néhány átmeneti effektus hivatott látványosabbá tenni (ezek például képernyőváltásnál aktiválódnak), de ezek finomságán van még mit javítani. A háttér sötét színű és meglehetősen puritán, aminek elsősorban az az oka, hogy a rendszert plazmákba is beépítették, ahol egy éles kontrasztú minta hamar jó kis beégést tudna okozni. Hasonló okokból van képernyőkímélő is, amely 5 perc után lép működésbe.

A navigációra alapvetően a távirányító iránygombjait illetve az OK és a vissza gombokat használhatjuk. Azokon a helyeken, ahol szöveget kell bevinni, egy virtuális billentyűzet lesz segítségünkre, de beállítástól függően erre a célra a számgombokat is használhatjuk, éppen úgy, mint a telefonok gombjait SMS írásnál. Nem rossz a vezérlés, de azért kissé lassú az adatbevitel. A számítógéphez szokott felhasználóknak eltarthat egy ideig ehhez hozzászokni.

A konfigurációs panel nem sok lehetőséget tartalmaz, csupán arra van mód,hogy a korábban begépelt YouTube és Picasa felhasználói azonosítókat töröljük, illetve, hogy a fent említett két szolgáltatás használatát jelszóhoz kössük. Illetve még valami fontosat tehetünk: kikapcsolhatjuk a gombnyomáshoz kapcsolódó „pittyegést” is. A kevés opció egyébként nem feltétlenül baj, elvégre nem PC-ről, hanem egy tévéről van szó. Később, ha a Panasonic még több tartalomszolgáltatóval megállapodik, akkor itt lesz majd lehetőség kiválasztani, hogy melyik gadgeteket szeretnénk a főlapon látni, de ez egyelőre a jövő zenéje.

»1 - Page 0
Hozzászólások