- 2009. október 15., 08:00
A Windows Media Player 12 több jelentős és hasznos újítást hozott, cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate
A cikk a Windows 7 végleges változata (Windows 7 RTM) alapján készült.

A Microsoft médialejátszója a ma ismert formájában a Windows ME óta létezik (ekkor debütált a WMP7), és sokak szerint az egyik legjobb zenelejátszó alkalmazássá nőtte ki magát az évek során. Videók lejátszására a korábbi verziók nem voltak annyira alkalmasak és a formátumtámogatásról sem mondhattuk, hogy tökéletes volt - lássuk, ehhez képest hogyan teljesít a WMP12.

Most játszott - Now Playing

Azok, akik a Windows Media Playert nem szeretik, legtöbbször a gyenge sebességet szokták említeni, mint legnagyobb hátrányt. A Microsoft elég sokat dolgozott azon, hogy a WMP12 gyors legyen, ennek eredménye a teljesen megújult Most játszott ablak, amely teljesen elkülönül a Médiatár kezelőfelülettől. A két nézet között egyszerű az átjárás, egyetlen kattintással kapcsolhatunk egyik üzemmódból a másikba. Természetesen nem mindig kell kézzel váltani, videofájlok lejátszása esetén a WMP magától vált, ha DVD-t helyezünk a meghajtóba, akkor pedig nemcsak átvált, hanem egyből teljes képernyős nézetbe is kapcsol. A váltás továbbá akkor is automatikus, ha lejátszási listát indítunk el (akár Explorerből, akár a Jump listen keresztül).

Windows Media Player 12
Windows Media Player 12

Most játszott ablakok

A Most játszott ablak a tökéletes egyszerűségre törekszik, így csak a minimális kezelőszerveket tartalmazza. Ezek sem látszanak mindig, csak abban az esetben, ha az ablak fölé visszük a kurzort, vagy ha teljes képernyős módban megmozdítjuk az egeret. Videolejátszás közben gyakorlatilag úgy működik, mint a korábbi verziókban a teljes képernyős lejátszás, ha pedig zenét játszunk le, akkor az adott szám címét, beállítástól függően a lejátszási listát illetve, ha elérhető, akkor az albumhoz tartozó borítót látjuk. A kezelőszervek száma ebben az esetben attól is függ, hogy mekkorára méretezzük az ablakot, mert az ismétlés és keverés gombok alapesetben nem férnek ki.

Windows 7 specialitások

A Microsoft médialejátszója természetesen integrálja a Win 7-es fícsöröket is, így tökéletesen kezeli Library mappákat (ez magyarul Könyvtárak néven fut a Windowsban és Műsortár néven a WMP12-ben). Korábban is több mappát állíthattunk be természetesen, ám a Media Player ezeket aggregáltan kezelte, míg a 12-es verzió a zenéket, videokat és képeket külön kezeli, és nem kell külön beállítanunk a médiafájlok helyeit, mert a lejátszó a Könyvtárakban megadott útvonalakat automatikusan használja.

Emellett a kezelőfelületről a HomeGroupban lévő felhasználók megosztott tartalmait is úgy használhatjuk, mintha azok a saját gépünkön lennének (persze azt belekalkulálva, hogy a LAN kapcsolat sebessége miatt azért nem lesz annyira gyors a fájlkezelés). A WMP12 természetesen a Jump Listeket is kezeli, ahol a gyakran illetve az utoljára játszott listák jelennek meg, valamint arra is van mód, hogy visszatérjünk a legutoljára játszott zenékhez, valamint hogy az összes, a Médiatárban lévő fájlt lejátsszuk egymás után. A visszatérés a korábban játszott dokumentumokhoz valóban hasznos, az összes tétel lejátszása viszont szerintünk felesleges, gondoljunk csak bele, hogy mire megyünk vele egy több(tíz)ezres zenegyűjtemény esetében.

Windows Media Player 12

Viszont hátrányára is változott a WMP12, nem tartalmazza ugyanis Taskbar Toolbart, amely a tálcára költöztette a legfontosabb kezelőszerveket. A Microsoft azért döntött így, mert egy felmérésük szerint a felhasználók csupán 3%-a használta ezt a vezérlési módot, így nem igazán volt rá szükség. Ennek ellenére, ha már megvolt és működött, meg lehetett volna hagyni… A 12-es verziót is lehet azért vezérelni a tálcáról: vigyük a WMP tálcaikonja fölé az egeret, hogy megjelenjen az előnézeti ablak, amely tartalmazza a Play/Pause, vissza, előre gombokat. A gyakorlati tapasztalatunk viszont az, hogy kényelmetlenebb ez a megoldás, egyrészt körülményesebb, mert meg kell várni az előnézeti ablak megjelenését, másrészt pedig a hangerőszabályzó is sokszor fog hiányozni.

Formátumtámogatás

A Windows Media Player 12 sokat fejlődött a 11-es verzióhoz képest is, mert most már alapból kezeli az MPEG-4 formátumot, beleértve a H.264 illetve az AVCHD kódolású streameket (ráadásul mindezt hardveres gyorsítással - DXVA), valamint az AAC audio streameket, és alapból megnyithatók a másolásvédelemmel el nem látott MOV fájlok, a 3GP, MP4, M2TS és MTS konténerek is - reszkess QuickTime. Viszont továbbra sincs natív MKV, FLV, DIVX vagy éppen FLAC támogatás, ezen formátumok engedélyezéséhez továbbra is a Registryben kell turkálnunk.

Ide kapcsolódik, hogy a Microsoft eltávolította a lejátszóból az ID-tag szerkesztésére alkalmas modult is, amely ugyan nem volt egy nagy durranás, de azért arra tökéletesen alkalmas volt, hogy egy-egy elgépelt adatot kijavítsunk, vagy hiányzó információkat pótoljunk segítségével.

Tartalommegosztás, DLNA

Korábban már érintettük a tartalommegosztást a Library rendszer (Könyvtárak) kapcsán; a Windows Media Player 12 az otthoni csoport más számítógépeinek a tartalmát éppen úgy képes kezelni, mintha azok a saját gépen lennének (ez Windows 7-et feltételez a hálózatba kötött gépeken). A tartalommegosztás PC-k között ugyanakkor nemcsak helyi hálózaton keresztül lehetséges, hanem interneten keresztül is, ezt a funkciót Remote Media Streamingnek keresztelték el. Picit tovább tart konfigurálni, mint az Otthoni csoportot, és (mindkét gépen) regisztrálnunk kell valamilyen, a Windows Live-ot támogató Online ID szolgáltatónál is.

Windows Media Player 12

Hozzáférünk az otthoni csoporton belül megosztott tartalmakhoz is

A Windows 7 és a Windows Media Player támogatja továbbá a DLNA-t is, amely segítségével vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül tudjuk tartalommal ellátni a kompatibilis szórakoztatóelektronikai eszközeinket. A célállomás lehet az XBOX 360, de lehet akár Blu-ray lejátszó, tévé vagy mobiltelefon is. Alapból a WMP12 a nyers adatokat továbbítja, azonban, ha a célállomás nem tudja feldolgozni a streamet, akkor a WMP arra is képes, hogy átkódolja a videot, hangot, képet.

Összegzés

A Windows Media Player 12 sokat fejlődött a korábbi verziókhoz képest, több formátumot kezel, ki tudja használni a videokártyák hardveres gyorsítási képességét, gyorsabb is és több új funkciót is felvonultat. Persze továbbra sem hibátlan, a tálcán lévő irányítópult mellett például nagyon hiányzik az MKV és FLAC konténerek támogatása.

Címkék