- 2009. október 29., 08:00
A Windows 7-ben egy apró, ámde annál hasznosabb programocska segít ismerőseink problémáját a távolból orvosolni.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate
A cikk a Windows 7 végleges változata (Windows 7 RTM) alapján készült.

Ez a programocska a Problémarögzítő (az angol nyelvű Windows 7-ben Problem Steps Recorder), amelynek neve is utal a funkciójára; segítségével bármilyen folyamat lépéseit automatikusan rögzíthetjük. Ez pedig már fél siker, mert ha elküldjük a rögzítéssel kapott fájlt, akkor reménybeli segítségünk pontról pontra megnézheti, mit hogyan csinál(t)unk.

A Problémarögzítő a Start menüből nagyon egyszerűen elindítható: írjuk be a keresődobozba azt, hogy psr.exe, majd nyomjunk egy Entert.

Windows 7 Problem Steps Recorder

Minimalista kezelőfelület, ami a célnak tökéletesen megfelel

A szoftver külsőre a Képmetszőhöz (Snipping Tool) hasonlít, azaz végtelenül egyszerű kezelőfelületet kínál. Van rajta egy gomb a felvétel elindításához, egy másik a leállításhoz, valamint egy harmadik gomb megjegyzés hozzáadásához. Ebből adódik, hogy a kezelése sem igényel túl nagy odafigyelést, csak arra kell figyelnünk, hogy a rögzíteni kívánt eseménysor előtt elindítsuk a felvételt. Az aktív felvételi funkciót a tálcaikonon egy villogó piros négyzet jelzi.

Az alkalmazás valamennyi elvégzett műveleteket rögzíti, és pontosan megjelöli azt is, hogy az egérrel hova kattintottunk. A szövegbevitelt viszont figyelmen kívül hagyja; ez picit kényelmetlen, de biztonsági okokból fontos, mert így nem fordulhat elő, hogy elküldjük valakinek véletlenül a Facebook felhasználói nevünket és jelszavunkat. Adott esetben természetesen részletesebb infót is adhatunk egy-egy lépéshez (Megjegyzés hozzáadása/Add Comment gomb), megmagyarázva például, hogy miért azt a gombot nyomtuk meg, amelyiket. Felvétel közben a Start gomb átváltozik Pause-ra, amellyel értelemszerűen szüneteltetni tudjuk a rögzítést.

Windows 7 Problem Steps Recorder

Komment beszúrásakor megjelölhetjük, hogy hova akarjuk a megjegyzést beszúrni

A rögzítés leállítása szintén egygombos művelet, ami után a PSR felteszi a kérdést, hogy az összegyűjtött műveleteket hova szeretnénk elmenteni. A merevlemezre egy ZIP fájl kerül, ami könnyen lehet akár 5 Mbájtnál is nagyobb (a rögzített lépések számától és a kijelző felbontásától függően), cserébe viszont remek infókat tartalmaz.

Windows 7 Problem Steps Recorder

A végeredmény egyetlen ZIP fájl, ami könnyen elküldhető e-mailben is

A ZIP fájlon belül egyetlen állomány lapul, amely MHTML formátumú, és minden infót (képeket, dizájnt és a szöveget) tartalmaz. Az MHTML dokumentumformátum jó választás, mert így a rögzített akciósort e-mailben is egyszerű elküldeni, valamint megnézni sem bonyolult, csupán egy böngészőre lesz szükségünk.

Windows 7 Problem Steps Recorder

Részletes leírást kapunk az elvégzett műveletekről

Az MHTML dokumentum rövid fejléce tartalmaz egy leírást arról, hogy mire is jó tulajdonképpen ez a program, alatta pedig ott lapulnak a felvett műveletek, szépen sorban. Amihez van értelme, ahhoz természetesen képernyőmentés is készül, amely ráadásul nemcsak a képet és magát az egérkurzort tartalmazza, hanem zöld színnel bekeretezve azt is, hogy hova kattintottunk. (Felvétel közben egyébként láthatjuk is, hogy mi lesz eltárolva, mert a kattintások helyét egy rövid időre felvillanó vörös kör jelzi). A lépéseket egymás alatt is megnézhetjük (ez az alapeset), de kérhetünk diavetítést is, ha azt kényelmesebbnek érezzük.

Készítettünk egy mintafájlt, ennek segítségével mindenki megnézheti milyen egy, a Problémarögzítővel készített MHTML fájl. A letöltéséhez kattints ide!

Összegzés

A Problémarögzítő a Windows 7 egyik olyan újdonsága, amely sehol nincs reklámozva, pedig nagyon hasznos kiegészítője az operációs rendszernek. Nagy segítség a rendszergazdáknak, illetve mindenki másnak is, akit az ismerősök rendszeresen megkérnek egy-egy hiba javítására, elhárítására - no és persze ismerőseiknek.

Címkék