- 2010. április 8., 08:00
A Roomba egyik hibája, hogy HEPA szűrő helyett csak sima filteren szűri a visszafújt levegőt. Itt a megoldás.

A megoldást a Robot Add-Ons nevű cég szállítja. A gyári eredeti szűrő helyére tehető, portartály felőli oldalán extra szivacs réteggel ellátott szűrő műanyag helyett kartonpapír keretet kapott, így a szivacsréteg ellenére sem terheli jobban a környezetet, mint a gyári megoldás.


Robot Add-Ons HEPA szűrő Roombához

Robot Add-Ons HEPA szűrő Roombához

A HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing – nagy hatékonyságú részecskeelnyelő) szűrő nem új találmány. Eredetileg a Manhattan projekthez fejlesztették ki 1940-ben, hogy megakadályozzák a radioaktív szennyeződések levegőbe jutását. Kereskedelmi forgalomba először az ötvenes években került, majd az élet számtalan területén elterjedve folyamatosan fejlődött. A HEPA szűrőkkel szembeni minimális elvárás, hogy a rajtuk áthaladó levegőből kiszűrjék a 0,3 mikronos vagy annál nagyobb méretű részecskék 99,7%-át. Ma a HEPA filterek hatékonyságát 1-től 20-ig osztályozzák, ahol az 1 az alig szűrt levegőt jelenti, míg 20-as szűrés esetén a levegő „tisztaszoba” minőségű.

Az iRobot Roomba szűrője egy nagyjából trapéz alakú lapos darab, a könyvszerűen lapozható CD-tartók zsebeiben a CD lemez írott oldala felőli anyaghoz hasonló betéttel. Szűrőnek szűrő, ránézésre elég sűrű is, de besorolás alapján nem éri el a HEPA filterek minőségét.Az eredeti (fent) és a HEPA szűrő két oldala

A Robot Add-Ons vállalatot két egykori iRobot alkalmazott alapította 2009 elején, hogy olyan kiegészítőket készítsenek az iRobot népszerű takarító robotjaihoz, amelyekkel azok funkcionalitása tovább növelhető. HEPA filterük ennek fényében 1 helyett két normál és további 4 nagy hatékonyságú szűrőelemet tartalmaz. Persze mindezt csak a nagyobb darabok előszűrésére használt szivacsréteg után. A hagyományos porszívók legyezőszerűen hajtogatott, vastag szűrőivel ellentétben a szűkös hely miatt ezek a betétek laposak és viszonylag vékonyak, mint ahogy a Samsung Navibotban használt szűrő is. A Robot Add-Ons HEPA filterének hatékonysága nincs megadva, de a szűrők vastagságából eredően nincsenek illúzióink: valahol az 1-4 sávban lehet, így a Roomba eredeti szűrőinél jobban, de a hagyományos porszívók HEPA filterénél valószínűleg gyengébben teljesít.


Roomba HEPA teszt

Ragasztószalag a Roomba légkivezető nyílása mögött

A teszt nem is lenne teszt, ha nem próbáltuk volna ki a HEPA szűrőt „tudományos” módszerekkel is. A tesztben összehasonlítási alapnak egy vadonatúj iRobot szűrőt használtunk. A portartály alapos tisztítása után első nap a hagyományos szűrő teljesített szolgálatot. A levegő kiömlő nyíláson kifújt port távtartókkal a nyílás mögé tett átlátszó ragasztószalaggal gyűjtöttük. Egyértelmű, hogy a ragasztón ilyenkor kis mennyiségben olyan kosz is megtelepedhet, ami nem a porszívóból érkezett, de véleményünk szerint a kiáramló levegő erőssége miatt ez olyan kis mértékű, hogy lényegében elhanyagolható. A ragasztót egy porszívózási ciklus után levettük, majd egy fehér papírlapon rögzítettük.

A következő reggelen újabb alapos tisztítás után a teszt a HEPA szűrővel, és egy új ragasztó szalaggal folytatódott. A táv ugyanúgy egy feltöltés volt, így össze tudtuk hasonlítani a két szűrő által átengedett, és a ragasztószalagon összegyűjtött por mennyiségét.


Kifújt kosz egy porszívózás után normál szűrővelKifújt kosz egy porszívózás után HEPA szűrővel

Kifújt kosz egy porszívózás után normál (balra) és HEPA szűrővel

Ahogy a képeken is látható, a HEPA szűrő sem képes csodákra, de látványosan csökkenti a porszívóból kiáramló por mennyiségét. Ez egy egészséges emberek lakta háztartásban talán nem számít, de poratka, pollen és egyéb levegőben terjedő allergénekre érzékenyek számára akár jelentős különbség is lehet.

A HEPA szűrő egyik mellékhatása, hogy vastagságánál és sűrűségénél fogva nehezebben ereszti át a levegőt is, így a porszívás hatékonysága elvileg csökkenhet. Nem mértük ugyan az áteresztett levegő mennyiségét, de a takarítás minőségében a HEPA szűrő alkalmazásakor nem tapasztaltunk romlást.

Összegzés

Ha a porszívóban még jó a már megvett (vagy a készülékhez kapott) filter, akkor azt érdemes még elhasználni, de ha már megérett a cserére, akkor megfontolandó akár kicsit drágábban is a Robot Add-Ons HEPA szűrőjére váltani.

Értékelés:

A Roomba 500-as sorozatának modelljeivel kompatibilis Robot Add-Ons szűrő a hazai webshopokban bruttó 5 600 forint körüli áron kapható.

Címkék
Hozzászólások