- 2010. december 3., 01:00
Leteszteltük a magyar piac legkedvezőbb árú okostelefonját, a meglepően jól sikerült ZTE Blade-et.

Itthon eddig a ZTE márkanév nem volt különösebben ismert, hiszen a gyártó saját neve alatt nem forgalmazott készüléket, hanem azokat a szolgáltatóknál mint sajátmárkás telefonokat találhattuk meg. Igencsak hasonlít ebben a szintén kínai Huaweire, amelyet szintén inkább mint a T-Mobile, Vodafone vagy éppen a Red Bull MOBILE készülékek gyártóját ismerhetünk.

Most azonban a cég shenzeni központjában úgy döntöttek, hogy ideje ezen változtatni, és mint a cég hazai leányvállalatának vezetőjével folytatott beszélgetésünkből is kiderült, a következő időszakban egész sor ZTE márkanév alatt megjelenő telefonra számíthatunk. Ezek közül az első a Blade, amely a portfólióban a felső középkategóriát képviseli. Igazi vonzerejét számunkra hihetetlenül kedvező ár/érték aránya jelenti: az egyelőre kizárólagos forgalmazó T-Mobile-nál előfizetéssel és egy éves hűségnyilatkozattal ugyanis ingyen (0 forintért) elvihető a készülék.

Külső

Ahhoz képest, hogy mennyire olcsó készülékről van szó, a Blade kiválóan fest - de még az 50-60 ezer forintos modellek között sem tűnik olcsónak. A többi, szintén olcsó androidos telefonnal összehasonlítva a ZTE az egyik legszebb készüléket hozta ki, az általunk is tesztelt két Huaweii gyártmányú Red Bull MOBILE (RBM2 és RBMK) telefonoknál például klasszisokkal igényesebb hatást kelt.

Első benyomásunk a készülékről, hogy kicsi, pedig ez inkább csak érzéki csalódás: méretei a valóságban 114×52×12 mm, tömege viszont csak 115 gramm, már majdnem pehelysúlyúnak is nevezhető. A végeredmény mindenesetre egy masszív, jól összerakott készülék, amely nem nyikorog, nem zörög, nem hajlékony és egyetlen problémás alkatrésznek a kissé bizonytalan nyomáspontú hangerőállító gomb tűnik rajta.

A Blade színvilágára a sötétszürke és a fekete jellemző, a komor hangulaton pár ezüstszínű gomb és betét próbál meg segíteni. Az előlap központi helyén a 3,5”-os, 800×480 pixeles LCD kijelző található, amelynek fekete keretén alul egy egyetlen darabból készült, de három gomb feladatát átvevő külön egységet találunk. Az oldalsó keretek meglehetősen vékonyak, a felső viszont igencsak vastag (így a kijelző majdnem pont középre kerül), ezen egy ZTE felirat, egy mélyedés mögött a hangszóró rácsa, a külső fényviszonyok érzékelője és a közelségérzékelő található.

Ami az alsó részre került gombokat illeti, ezek a mi ízlésünknek vékonyra sikerültek, de mivel ez a csík kissé kiemelkedik a telefonból, így mégis egész kényelmesen kezelhetőek. A gombok közül a bal oldalival a kezdőképernyőre jutunk, a középsővel az aktuális menüt hívhatjuk elő, míg a jobb oldali egy egyszerű visszalépő billentyű - külön a keresést elindító gombot viszont nem kapunk. Jópofa, hogy a visszalépés gombja egyben töltés közben a visszajelző LED szerepét is ellátja, ugyanis piros, sárga vagy zöld színnel világít attól függően, hogy mekkora éppen az akkumulátor töltöttsége.


Megfordítva a telefont, a szintén műanyagból készült hátlapot láthatjuk, amelyen alul egy rászitázott ZTE felirat díszeleg, fent pedig egy dizájnos ablak mögött a 3,2 Mpixeles kameramodul lapul. Maga a hátlap teljes egészében eltávolítható, ekkor férünk hozzá az 1250 mAh-ás akkuhoz és a microSD kártyához, amelyet egyébként szerencsére az akku kivétele nélkül is cserélhetünk. Bár az akku kapacitása nem mondható óriásinak, az üzemidő az okostelefonok kategóriájában átlagos: egy napot szinte biztos kibír a készülék, de átlagos használattal akár a második estéig is kihúzhatjuk egyetlen töltéssel.


A további kezelőszervek nagy része a jobb oldalra került: itt van ugyanis a már említett hangerőállító gomb egy ezüstszínű díszcsík részeként. Ezen az oldalon lent, egy rács mögött található a külső hangszóró. Ugyanilyen csík, de gombok nélkül fut végig a bal oldalon, efelett viszont a töltésre és adatátvitelre szolgáló szabványos microUSB portot találhatjuk meg.


Felülre került a ki- és bekapcsolást, illetve a képernyő lezárását végző billentyű, míg az alsó részen a mikrofonhoz tartozó apró lyukat és a hátlap leszedését lehetővé tevő bemélyedést találjuk meg.

Címkék
Hozzászólások