- 2011. július 6., 10:00
A népszerű iRobot Roomba kisállatokat tartó felhasználóknak készített változatát teszteltük.

A robotgyártás annyira új és felfedezetlen terület, hogy a lehetséges problémák és igények feltérképezése is évekbe telhet még, az igazán hatékony megoldások kifejlesztése pedig akár évtizedekbe is. Az amerikai háztartásokban már közel tíz éve tevékenykedő Roomba porszívó robotok kapcsán az iRobot már túl van az elsődleges adatgyűjtésen, aminek eredményeként hamar kibukott, hogy a háziállatokat tartó lakástulajdonosok igényeit az átlagosan koszolódó lakásokba tervezett robotok nem képesek kielégíteni. Az állat nem csak extra mennyiségű koszt hoz be magával az udvarról, hanem az elhullajtott szőr mennyisége is sokszorosa az ember által elvesztett hajszálak mennyiségének (arról nem is beszélve, hogy az állatok elhalt és elszórt hámsejtjei a kutya és macska szőréhez hasonlóan sokaknál allergiás reakciókat váltanak ki). A szőrszálakat a robot felszedegette ugyan, de azok hamar megtöltötték a porszívó robot portartályának szemétgyűjtésére kijelölt rekeszét, illetve néhány takarítás után teljesen körbetekerték a robot alján lévő keféket.

Az eredeti portartályt ugyanis két rekeszre osztotta az iRobot. Az alsó rekeszbe szívta a szívómotor a port, a nagyobb, felső rekeszbe pedig a robot alján lévő kefés henger söpörte a nagyobb szemetet (hajszálak, morzsa, papírfecnik, stb.).

Tudni kell, hogy a Roomba robotok porszívó motorja a levehető portartályba került, így a robot porszívózási képességei a tartály fejlesztésével könnyedén javíthatók. A porszívó a kihajtható belső lapra pattintott szűrőn keresztül fejti ki hatását, így a szoba levegőjébe már szűrt levegő jut vissza. Ez a szűrő nem HEPA minőségű, de igény szerint HEPA szűrő is vásárolható hozzá.

High Capacity Sweeper Bin

Az első kisállattartóknak szánt PET modellt 2008-ban mutatta be az iRobot. A fődarab egy hagyományos 500-as sorozatú robot volt, amire a szokásos Vacuum Bin portartály helyett egy egyszerűbb High Capacity Sweeper Bin nevű tartályt szereltek. Az egyszerűsítés jegyében a mérnökök kihagyták a tartályból a szívó motort és a tartályt kettéosztó falat, így az egy nagyméretű sepregető lapáttá változott. A koncepció szerint a nagyobb tartályba több szemét fér, így az jobban szolgálja a kisállattartók igényeit.

A Sweeper Bin előnye, hogy a nagy egybefüggő tartály és a motor hiánya miatt könnyen, akár folyó vízzel is takarítható. Persze ehhez a robothoz is mellékelték a hagyományos tartályt, így a kosz mértékétől és jellegétől függően a felhasználó dönthetett, hogy a kettő közül melyiket választja. Ez a modell idehaza iRobot Roomba 562 PET néven futott.

AeroVac

Bár a nagyobb tartályba több hajszál és szőrszál fér, a szívóerő hiánya miatt szőnyegen ez a megoldás nem brillírozott. Mikor ez nyilvánvalóvá vált az iRobot visszaültette a mérnököket a tervezőasztalhoz, aminek az AeroVac tartály lett az eredménye. Ez a tartály ötvözte az előző kettő jó tulajdonságait, megtartva azokat a szőrszálak gyűjtésekor lényeges előnyöket, amivel a High Capacity Sweeper Bin rendelkezett. A nagy gyűjtőtartály mellé visszakerült a szívómotor, így mind a szőrszálakat, mind pedig a port szépen összeszedi.

Az AeroVac tartály alsó részét továbbra is kihajtható ajtó takarja, ami fölött szórja be a forgó kefe a koszt a tartályba. A szűrő sajnos az újratervezés ellenére sem lett HEPA besorolású. Idehaza és Európában az AeroVac tartályt az iRobot Roomba 564 PET nevű modellhez csomagolják, de a csomag részét képezi egy hagyományos tartály is, ami mint porszívó modul továbbra is a leghatékonyabb.

iRobot Roomba 564 PET

A Roomba robotok moduláris felépítésének hála a fő egységhez a PET modell kifejlesztésekor nem kellett nyúlni, az maradt a már bemutatott Roomba 550/560, amin azért az évek során történtek apróbb változtatások. Külsőre a robot ugyanolyan, mint korábban, a módosítások a burkolaton belül keresendők. Az egyik legmeglepőbb változás, hogy az iRobot Roomba sorozat 580-as alatti összes tagjából eltűnt a világítótorony támogatás. A csúcsmodell alatti készülékek dobozában a kombinált virtuális fal/világítótorony egységeket egyszerű virtuális falakra cserélte a gyártó. A Roomba 555, 564 PET és egyéb modellekhez nem is érdemes világítótornyos virtuális falat venni, mert a robot nem lesz képes figyelembe venni a világítótorony jeleit. (A világítótorony segítségével a takarítandó terület több, kb. azonos méretű területre osztható, így a robot a teljesen összevissza mozgás helyett szobáról szobára mászkálhat.)

Összegzés

Második nekifutásra úgy tűnik, hogy az iRobotnak sikerült megfelelő megoldást biztosítani a lakásban háziállatokat tartó vevők számára is. Az iRobot Roomba 564 PET ajánlott fogyasztói ára a cikk megjelenésének idején 124.900 Ft.


A Roomba 562-höz a középső és a bal szélső, a Roomba 564-hez a középső és a jobb szélső tartály jár

Az iRobot Roomba 564 PET robotot és az extra tartályokat az iRobot hazai képviseletétől kaptuk a bemutatóhoz. Köszönjük!

Címkék
Hozzászólások