- 2011. augusztus 19., 12:00
Előre telepített Linux és két HTPC szoftver is jár az Xtreamer Ultra HTPC-je mellé. Megnéztük, mit tud.

Külső

A gép igényes csomagolásban érkezett hozzánk, amely nemcsak a gépet rejti, hanem számos kiegészítőt is tartalmaz. A koreai gyártmányú Xtreamer Ultra a HTPC in a Box becenevet kapta, azaz gyártója elsősorban szórakozató központként tekint rá. Ez alapvetően meghatározta, hogy a dizájn kialakításánál az elsődleges szempont a csendes működés volt. Korábban a Shuttle esetében már láttuk, hogy ez adott esetben teljesen passzív megoldással is működhet, és első ránézésre úgy tűnhet, hogy az Xtreamer Ultra esetében is hasonló dologról van szó: a gépház mindkét oldalára hatalmas bordák kerültek ugyanis. Ezeket jobban megnézve azért kiderül, hogy egy apró méretű légkavaró azért dolgozik a gépben – a hétköznapi használat során aztán kiderült, hogy ennek túl nagy jelentősége nincsen, mert még filmlejátszás közben is alapjáraton, majdnem teljesen hangtalanul üzemel a ventilátor.

Az oldalsó hűtőbordák miatt a gépház dizájnja inkább funkcionális semmint tetszetős, de komoly gond azért nincsen vele. Előlapja, amely tulajdonképpen egyben van a felső lappal is, fényes fekete fényezést kapott. Mint minden hasonló felület, ez is remekül vonzza az ujjlenyomatokat, lesz mit takarítanunk. Az előlap a bekapcsoló gombot és az üzemállapotot valamint a HDD működését jelző LED-eket tartalmazza, illetve került ide két USB port is, valamint egy hegyes szerszámmal benyomható reset gomb is. A bekapcsolást jelző LED úgy működik, mint a tévéknél: akkor világít, ha a gép készenléti állapotban van. Nem látszik, de az infra távirányító érzékelője is az előlap mögött bújuk meg.

Hátul négy további USB-t találunk, illetve ide kerültek az analóg hangcsatlakozók, a digitális hangkimenet, az Ethernet port, az eSATA és a HDMI illetve DVI csatlakozók is. Utóbbihoz egy VGA átalakító is jár, ha erre esetleg szükségünk lenne. A gép alapkiépítésben nem tartalmaz merevlemezt, de lehet szerelni bele: a 2,5 colos, akár 12 mm magas HDD-k fogadására alkalmas nyílás a felső borítás lepattintása után válik láthatóvá. A merevlemezt a kerethez csavarozhatjuk, így viszonylag fixen a helyén marad.

Amint korábban már említettük, a gépházat úgy tervezte a gyártó, hogy állított helyzetben használjuk. Mégha ez nem is minden tévé mellett mutat jól, a gépet akkor is csak így tudjuk használni, mert az ívelt oldallapok miatt máshogy nem lenne stabil a pozíciója. Az Xtreamer Ultra megáll önállóan is, de a biztonság kedvéért kapunk hozzá egy műanyag talpat is, ami hátul mindkét irányban néhány cm-t kiszélesedik.

A csomagolásból a gép mellett a talpa és hálózati adaptere, egy HDMI kábel valamint két távirányító került elő. A távvezérlők közül a QWERTY kiosztású kifejezetten érdekes, ezen ugyanis minden olyan gomb megtalálható, mint ami egy normál billentyűzetre fel szokott kerülni, és még egy apró méretű tapipad is van a jobb felső sarkában.

Belső

Az Xtreamer Ultra a HTPC gépek egyik kedven platformjára, az Intel-féle Atom platformra épül, azonban az integrált grafikus vezérlő helyett az NVIDIA ION teljesít benne szolgálatot. A CPU a kétmagos, 1,8 GHz-es D525-ös, NM10 lapkakészlettel. Ezt egészíti ki az NVIDIA GT218-as GPU-ja, amelyik már az NVIDIA 3DTV Playjel is kompatibilis. A processzor mellé 4 Gbájt rendszermemóriát kapunk, ami egy HPTC esetében több, mint elegendő. Nincs ugyanakkor beépített merevlemez, ami végső soron jó, mert nem kell feleslegesen fizetnünk érte például akkor, ha korábban beruháztunk már egy NAS-ba, és a filmeket azon tároljuk. Ha mégis építenénk be HDD-t, és annak kapacitása nem lenne elegendő, akkor a hat USB port mellett egy eSATA interfész is várja a meghajtókat.

A gépben található HDMI kimenet 1.4a verziószámot viseli, és természetesen a HDCP másolásvédelmet is támogatja. Elviekben semmi nem gátolja a Full HD 3D filmek lejátszásának lehetőségét, azonban a gyári csomagban érkező programokkal ez egyelőre nem lehetséges, így aki ezért venné meg az Xtreamer Ultrát, annak fel kell készülnie a Windows és a lejátszó programok telepítésére. A hálózati adapter gigabites, a hangkártya pedig nyolccsatornás, de ezt csak HDMI kábel segítségével használhatjuk ki. Optikai összeköttetés esetén 5.1, analóg csatlakozásnál pedig két hangszóróval kell beérnünk.

Bár az Xtreamer Ultra felszereltsége nem rossz, sok minden hiányzik belőle: nincs például WiFi és optikai meghajtó sem. Ezeket azért pótolhatjuk, hiszen a hat USB nem csak HDD-k fogadására alkalmas. A gyártó is kínál tartozékokat egyébként, amelyek között WiFi adapter, Blu-ray meghajtó, webkamera, HDD-tok és tévétuner is van.

Címkék