- 2012. március 14., 12:00
Az iRobot csúcsrobotja után megnéztük az eggyel olcsóbb modellt, a Roomba 770-est is.

A Roomba 700-as sorozatának legnagyobb modellje járt már nálunk néhány hónapja, ám kíváncsiak voltunk arra is, hogy a valamivel olcsóbb Roomba 770 választásakor melyek azok a funkciók, amelyekről le kell mondanunk.

Az iRobot stratégiája ugyanis roppant egyszerű: ugyanarra az alapmodellre különböző szolgáltatásválasztékot és tartozékkészletet aggatva számtalan különböző modellt kínál. A Roomba 500-as és 600-as (ez a két sorozat technológiailag teljesen azonos) sorozatban több mint harminc különböző modell készült már, az egyes verziók között azonban gyakran csak annyi volt a különbség, hogy más kontinensen kerültek forgalomba. Az kisebb számmal ellátott Roombákból rendszerint kimaradt a kényelmi funkciók valamelyike vagy mindegyike (pl. időzítés, fogantyú, távirányító vagy Lighthouse támogatás), míg a magasabb modellszámúak esetében a kényelmi funkciókon túl extra kellékanyag is került a dobozba (szűrők és kefék).

iRobot Roomba 760iRobot Roomba 770iRobot Roomba 780

Balról jobbra: Roomba 760, Roomba 770 és Roomba 780

Ehhez képest nagy változás volt tehát, hogy a tavaly bemutatott 700-as széria mindössze három modellváltozatban készül (Roomba 760, Roomba 770 és Roomba 780), és ezek a világ minden táján azonos néven kaphatók. A készülékekhez mellékelt tartozékok listája viszont régiónként még mindig eltérő lehet, az Európában kapható Roomba 770 mellé például csak egy virtuális fal kerül, míg a tengerentúlon a doboz két ilyen egységet tartalmaz. Ráadásul a hármas legolcsóbb tagja, a Roomba 760 Európában nem kapható.

Ki kell emelnünk, hogy a Roomba 700-as sorozat nem egy új Roomba generáció, sokkal inkább az 500-as széria frissített, újratervezett változata. A tisztítási technológia, a robot logikája és a méret többé-kevésbé változatlan, illetve kissé továbbfejlesztett. Az új sorozat megjelenése ellenére az 500-as sorozat egyes darabjai is a piacon maradnak, így a cég az alacsonyabb árszegmensben is tud robotporszívót kínálni.

A doboz tartalma

Az iRobot Roomba 770 csomagolása majdnem azonos a 780-as modell csomagolásával. A tesztre kapott példány dobozából viszont a gyári csomaghoz képest néhány dolog hiányzott, így azok a képeken sem szerepelnek.


A tesztkészülék dobozából hiányzott a távirányító, a használati útmutató és az egyik tisztítóeszköz (na meg a csomagolóanyagok)

A doboz hivatalosan a következőket tartalmazza:

  • iRobot Roomba 780
  • AeroVac series 2 portartály
  • dokkoló
  • hálózati adapter
  • 2 darabos tisztító eszköz
  • nyomtatott magyar nyelvű használati útmutató
  • 1× virtuális fal
  • távirányító (nem a command center változat)
Címkék