- 2012. október 26., 12:00
A Samsung a Galaxy Note bejelentésével új termékkategóriát teremtett, a 10.1-es modell viszont ízig-vérig táblagép.

Külső

Egy táblagép esetében általában nem túl hálás feladat írni a készülék külsejéről, mert a gyártók túlzottan nem tudják variálni a formatervet, főleg akkor, ha a cél az, hogy a lehető legnagyobb képátlójú kijelzőt zsúfolják bele a legkisebb, legvékonyabb készülékházba. A Samsung Galaxy Note 10.1 is e filozófia alapján készült, így a tervezőasztalt egy elsőre teljesen átlagosnak tűnő váz hagyta el.

A Galaxy Note 10.1 azért igyekszik kitűnni a mezőnyből, de a Samsungnak – kis túlzással – csak azért sikerült egyedik alkotnia, mert az előlap a készülék esetében nem fekete, hanem sötétszürke. Viszont még mindig fényes felületről van szó, amely azt eredményezi, hogy a tablet az ujjlenyomatokat fokozottan gyűjti. Ez egy táblagép esetében általában nem túl jó pont, a Galaxy Note 10.1-nél viszont mégsem akkora tragédia, mert a tabletet nemcsak kézzel, hanem a mellékelt stylussal (ami S Pen névre hallgat) is vezérelhetjük, ebben az esetben pedig nem kell a kijelző koszolódásától tartanunk.

A táblagép előlapja körül fémes színű keretet látunk – ez tulajdonképpen az oldallap, amely előre és hátulra is felhajlik. A fémes színezet ne tévessze meg senkit, a tablet teljes borítása, így ez a díszítőelem is teljes egészében műanyagból készült.

Az előlapra túl sok minden nem került, de azért néhány apróságról érdemes szólni. A kijelző alatt a Samsung felirat, felette pedig az előlapi kamera és a külső fényerősséget mérő szenzor található. Ez utóbbiak elhelyezkedése talán nem a legjobb, a kamera ugyanis nem pontosan középre került – igaz, az eltérés csak minimális. A tablet első részén találjuk még a hangszórók nyílását, amelyek az oldalakhoz közel, felülre kerültek.A gombok és csatlakozók a készülék oldalain kaptak helyet – illetve, ha fektetve használjuk a kütyük, akkor a felső és az alsó élen. Fent, balról jobbra haladva, a bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzót, a microSD-kártya foglalatát, egy infra portot és a jack hangkimenetet találjuk, alulra pedig a töltésre és adatátvitelre szolgáló (speciális) csatlakozó, a mikrofon valamint az S Pen tokja (és maga a stylus) került. A hátlap, amely szintén műanyagból készült, gyakorlatilag a „fő” kameramodult tartalmazza csak, illetve a hozzá kapcsolódó LED-es segédfényt.

Bár a Samsung a mobiltelefonok esetében már többször is megmutatta, hogy csak műanyagból is lehet jó kütyüket összerakni, a Galaxy Note 10.1 esetében távolról sem klappol minden. A nálunk járt tesztpéldány hátlapja több karcot is tartalmazott például, tehát a felület sérülékeny, és az illesztések sem voltak olyan pontosak, mint ahogyan azt a Samsung termékeknél megszokhattuk. Ezzel persze együtt lehet élni, de ha figyelembe, vesszük, hogy a Galaxy Note 10.1 jelenleg a Samsung legjobb 10 colos táblagépe, akkor a helyzet máris nem tűnik túlságosan jónak.

A tablet hátoldala nem szerelhető le, így az akkumulátort csak szervizben tudjuk kicseréltetni.

Címkék
Hozzászólások