- 2013. május 9., 13:00
A Galaxy S III után a Samsung ezúttal nem tudott merőben újat mutatni, a Galaxy S 4 mégis 2013 (egyik) legje.

A Samsung 2010-ben dobta piacra a Galaxy sorozat első csúcsmodelljét, a Galaxy S készüléket. A széria már akkor sikeresnek számított, ezért a gyártó elkészítette a Galaxy S II-t 2011-ben; mondanunk se kell, hogy ez a készülék is nagy sikert ért el, így később sem volt megállás. A bűvös S III-at úgy várta mindenki mint a messiást, gyakorlatilag semmilyen infó nem szivárgott ki a készülékről, a bemutatót pedig rengeteg ember követte világszerte élőben is. Ez 2012-ben, tavaly történt, amikor a Koreai gyártó előre ugrott a mobilgyártók között az első helyre. Mostani tesztünk alanya a Galaxy S sorozat legújabb modellje, a Galaxy S 4.

Külső

A készülék egy fehér dobozban érkezett hozzánk, ez nem a végleges csomagolás (a demo telefonok érkeznek ilyenben). A dobozban a mobil mellett (alatt) egy töltőfejet, egy microUSB kábelt valamint egy fülbedugós headsetet találtunk, kevés papír társaságában. A Samsung egyébként sokáig külön töltőt és microUSB kábelt csomagolt a termékei mellé, de végre átállt az egyszerűbb, gazdaságosabb és kényelmesebb verzióra.

A Samsung készülékét polikarbonát hátlap fedi, az előlapot pedig egy Gorilla Glass 3 üveg védi. A Galaxy S 4 kerete a hivatalos specifikáció szerint fém, és ezt többször hangoztatták is a bemutatókon. Az igaz, hogy a keret nagyon fémhatású, de első blikkre mi inkább műanyagnak mondanánk – egyértelműen nem tudtuk eldönteni, de bízunk abban, hogy a Samsung tényleg fémet használt. A hátlap levehető, ez nagyon fontos, hiszen rengeteg a unibody házzal készült, otthon nem szerelhető mobil. A formaterv nagyon jó lett, szép és elegáns az S 4 – és letisztultabb is, mint elődje. Pozitívum a kiváló összeszerelés; sehol nincsenek ropogó hangok, minden patentül illeszkedik.

Az előlapon egy 5 hüvelykes képernyő terül el, alatta a Samsungnál megszokott 3 gombot találjuk. A középső, Home gomb fizikai, az opciók és vissza gombok érintősek. A kijelző felett egy Samsung felirat, felette egy állapotjelző LED, fényszenzor, a beszéd hangszóró, a közelségmérő szenzor és végül a 2 megapixeles előlapi kamera köszönnek vissza. A kijelző körül nagyon keskeny a káva, minden helyet kihasználtak a mérnökök, így az S 4 annak ellenére került egy kicsivel kisebb házba, hogy nagyobb kijelzővel rendelkezik. A panelt körülvevő rész szolid mintázatot kapott, négyzetrácsos mintasor került rá.


A Samsung Galaxy S 4 bal oldalára, fentre, a hangerőt szabályzó gombpáros került. A felső él a 3,5 mm-es jack aljzatot, a másodlagos mikrofont, illetve egy infra portot tartalmaz. A jobb oldalon csupán a ki-és bekapcsoló gomb van, felülre igazítva, hogy hüvelykujjal kényelmesen el tudjuk érni. Az alsó részre két dolog tettek a mérnökök, mégpedig a microUSB csatlakozót (MHL2-t is támogat) és a fő mikrofont. A listából látszik, hogy a Samsung a dedikált kameragombot lespórolta (ismét).

A készülék hátulja szintén négyzetrácsos mintát kapott, pontosan ugyanolyat, mint az előlap. Balra lent a hangszóró bukkan fel, felül középre igazítva egy Samsung logó, a LED-es villanó valamint a 13 megapixeles fő kamera lencséjét vehetjük észre. A kamera kidudorodik a hátlap síkjából, az optikát viszont a kamerát körbeölelő, króm keret védi a karcoktól.

Nézzük még a pontos fizikai méreteket: az előd, a Galaxy S III 136,6x70,6x8,6 milliméteres volt, a Galaxy S 4 pedig 136,6x69,8x7,9 milliméteres, tehát keskenyebb és vékonyabb is lett.

Címkék
Hozzászólások