- 2014. január 31., 13:00
Eddig inkább csak geekek játékszere volt, de a jelenlegi modell már a legtöbb háztartásban megállná a helyét.

Áttekintő

Első ránézésre is látszik, hogy a Neato XV Signature Pro nem az a szokásos porszívó robot, amiből tizenkettő egy tucat, és aminek tervezésénél az iRobot Roomba jelentette az inspirációt. Méreteit tekintve sem akar a legkisebb lenni (bár csak magasságra nagyobb, az átlagnál), de inkább az egyedi forma az, ami azonnal felismerhetővé teszi. A D betűt formázó kialakítás nyilvánvalónak tűnő funkciója, hogy így könnyebben ki tudja takarítani a sarkokat, de hogy ez így van-e, arra kicsit később visszatérünk.

A formán túl a Neato másik egyedi vonása, a tetején lévő kiemelkedés, ami egy nagyon különleges szerkezetet, egy lézeres távolságmérőt rejt. A Neato robotok ugyanis abban különböznek az összes többi robottól, hogy folyamatosan nyomon követik a környezetük változásait. Mérik a tárgyaktól, emberektől, falaktól mért távolságot, és így egy térképet rajzolnak a lakás elérhető részeiről, amiben szintén a távolságmérő segítségével tájékozódni és közlekedni is tudnak. Persze vannak olyan robotok, amelyek szintén rajzolnak térképet, de azok csak azokról az akadályokról tudnak, amelyekhez néhány centiméter vagy ultrahangos távmérő esetén néhány tíz centiméter távolságra kerültek. A Neato ezzel szemben a szoba közepén állva fel tudja mérni, hogy nagyjából mekkora területet kell kitakarítania, és hol célszerű kezdeni.

A térképezés és helymeghatározás előnye, hogy a robot pontosan fel tudja osztani a teret egymással párhuzamos sávokra, amelyeken végighaladva szisztematikusan képes takarítani. Nem fog össze-vissza mászkálni, egy ponton ötször is átmenni, vagy egy-egy porcica mellett többször is elmenni. Így ugyanazon a területen hamarabb végez. A rövidebb takarítási idő előnye, hogy mozgásra kevesebb energia megy el, a maradékból pedig a versenytársakénál erősebb vákuummotort lehet hajtani. Az általunk ismert robotok közül jelenleg a Neato sorozat készülékeibe szerelik a legerősebb szívómotort, ami, ahogy majd látni fogjuk sok szempontból is előnyös.

A Neato XV Signature Pro nem az első modell a kis kaliforniai cég történetében. Az eredeti modellt még 2009 decemberében mutatta be a vállalat, és 2010-ben került a boltokba. Az XV-11 külsejét tekintve teljesen azonos cikkünk alanyával, mindössze színben van némi eltérés. Az eredeti formára és technológiára az évek során a vállalat fél tucat különböző modellt épített, amelyek leginkább színben és tartozékok tekintetében térnek el egymástól, működési módjuk, felépítésük teljesen azonos.

A doboz tartalma

A Neato XV Signature Pro egy tetszetős dobozban érkezik, amiben a robotot és kiegészítőit egy szintén papírból préselt tálca védi. A dobozban a következőket találjuk:

  • Neato XV Signature Pro robot
  • dokkoló
  • gumilapátos henger
  • kefés-gumis henger
  • 2 db HEPA szűrő (ebből 1 db a tartalék)
  • 1,5 méter mágneses szalag a térelválasztásra

Mivel a Signature Pro verzió először csak az amerikai piacon volt elérhető, nálunk is egy 110V-os hálózathoz tervezett csatlakozójú készülék járt. Viszont, mivel a tápegység kezeli a 220V-os rendszereket is, így csak egy új kábelre vagy egy egyszerű, néhány ezer forintos átalakító csatlakozóra volt szükségünk.

A robot felépítéséről és a használati tapasztalatainkról a következő oldalakon lesz szó.

Címkék