- 2014. május 30., 19:29
Elérkezett az idő, amikor végre alaposan megizzaszthattuk az LG OLED-tévéjét, az 55 colos EA980V-t.

Végre megkaparintottuk az LG ívelt OLED-tévéjét egy alaposabb teszt erejéig, igaz, a szokásos rutint nem tudtuk elvégezni rajta, mert csak néhány órát tölthettünk a készülékkel. Viszont így is érdekes tapasztalatokat szereztünk. Az LG 55EA980V OLED-tévénél jártunk.

Külső

Az OLED technológia régóta lázban tartja a felhasználókat és a gyártókat is. Előbbiek soha nem látott képminőséget várnak a technológiától, a gyártók pedig, bár kezdetben egyszerűen csak nagyobb hasznot szerettek volna, rájöttek arra, hogy az OLED segítségével egy sor új alkalmazási terület, új megoldás előtt is megnyílik az út. Hogy milyen lehetőségek rejlenek a technológiában, azt az LG OLED-tévéjének ívelt formája is jól mutatja: míg a gyártók az LCD-tévék háttérvilágításánál még egyenes panel esetén sem tudják kellően egyenletesen eloszlatni a háttérvilágítás fényét, egy OLED panel a technológiából adódóan bármilyen formát képes felvenni, ráadásul sokkal szabadabb kezet ad a mérnököknek már csak abból adódóan is, hogy a klasszikus háttérvilágítás elhagyásával sokkal vékonyabb készüléket tervezhetnek.

Az LG 55EA980V tökéletes példája annak, hogy mire képes a technológia: a készülék már-már hihetetlenül vékony, mindössze 4,3 mm-es, a panel ívelt formája pedig rögvest, már bekapcsolás nélkül is jelzi, hogy egy csúcskategóriás termékkel van dolgunk. A forma a legjobban természetesen akkor látszik, ha a készüléket oldalról nézzük, az ív szemből, az ideális nézési távolságból csak épp, hogy látszik. Az LG érdekes talpat választott: az áttetsző műanyag állvány segítségével most először sikerült szerintünk is elérni, hogy szemből nézve valóban úgy tűnjék, hogy a tévé lebeg. A talp nem eltávolítható, és arra sincsen mód, hogy a tévét a falra szereljük, nincsenek meg ugyanis az ehhez szükséges rögzítési pontok.

A tévé Cinema Screen dizájnt kapott, vagyis a szó szoros értelmében véve nincsen kávája, persze a kép nem kezdődik rögtön a panel szélén. A néhány milliméteres kialakítás viszont, nem túl meglepő módon nem érvényes a tévé teljes magasságában, hiszen valahová az elektronikát és a csatlakozókat is el kellett helyezni (de a készülék ezzel együtt sem mondható vastagnak). Nem véletlen, hogy a tévé hátsó részét az LG szénszálas anyaggal erősítette meg, így attól azért nem kell tartani, hogy a tévé ne bírná a gyűrődést.

Az LG 55EA980V a szokásos csatlakozókínálatot vonultatja fel, ebből a szempontból nyilván indifferens, hogy a kijelző milyen technológiával készül, ugyanúgy 4 HDMI-t, 3 USB csatlakozót (az egyik USB 3.0-s ráadásul), a CI adapterhez foglalatot és néhány analóg bemenetet kapunk. Antennabemenetből kettő van, lévén, hogy a tévé nemcsak az analóg, DVB-T és DVB-C szabványokat, hanem a DVB-S2-t is kezeli.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 27., 08:00
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
Hozzászólások