- 2014. augusztus 11., 12:00
Már a robot portartályát sem kell kiüríteni, ha az automatikus portartály ürítő Ecovacs Deepoo D77-et választjuk.

Az alig két évvel ezelőtt általunk is kipróbált Deepoo D76 annak idején egyike volt annak a három robotnak a piacon, amely automatikus tartályürítő szolgáltatást kínált. A modellszám most egyel nőtt, de a kínálat továbbra is a már megismert három gyártótól származik. A kategóriát jó 12 évvel ezelőtt a német Kärcher teremtette meg az RC 3000 robottal, amely közel tíz évig egyeduralkodó volt ebben a szűk szegmensben. A még ma is ezer euró környékére belőtt robot néhány éve a koreai Samsungtól és a kínai Ecovacstól kapott kihívókat.

A megkülönböztető szolgáltatás lényege, hogy a dokkolóra akkutöltés céljából visszatérő robot belső portartályát a dokkolóban lévő nagy teljesítményű porszívó minden alkalommal kiüríti, így azt nem kell 2-3 naponta manuális munkával tisztítani. A dokkoló tartálya jellemzően elég nagy ahhoz, hogy 2-3 hétig is gyűlhessen benne a kosz, így kisebb lakás vagy kevésbé poros környék esetén a robottal való foglalatosságot havi egy, néhány perces alkalomra is le lehet redukálni. A takarítások közti időben pedig a robotporszívó zavartalanul teheti a dolgát.

Az Ecovacs Deepoo D77 nem sokat változott a D76-os modell óta, de a változások szinte mind előrelépést jelentenek. A dokkoló látszólag maradt a régi, de közelebbről megnézve vannak azért rajta változások. A robot maga is ismerős lehet már a nemrég megjelent Deepoo D62 tesztből. Az Ecovacs is rájött, hogy célszerű technológiailag egységesíteni a robotokat, amelyek csak kiegészítőkben, kezelőfelületben és programozható szolgáltatásokban térnek el egymástól.

Az idehaza kapható Ecovacs porszívó robotok mindegyike véletlenszerűen mozgó, tehát nem szisztematikusan takarító robot. Ez azt jelenti, hogy faltól-falig vagy akadálytól-akadályig mozognak egyenes vonalban, majd ütközés után egy látszólag véletlenszerűen megválasztott irányba fordulva folytatják a munkát. Ha kellően sokáig bírják energiával, akkor nagy valószínűséggel eljutnak a szoba minden pontjára, így mindenhonnan összeszedik a koszt. Az ilyen robotok készítői rendszerint előnyként állítják be, hogy a padló legtöbb pontján a robot többször is átmegy, ami persze jól jöhet, ha valamit az első körben nem tud felszedni. A Deepoo robotokban nincs távolságmérő, így minden akadályt ütközéssel érzékelnek, de egy oldalsó infra szenzorral követni tudják a falak és bútorok körvonalát, amikor épp erre van szükség. A szívómotor teljesítménye nem kiemelkedő, mint mondjuk a Neato robotoké, de elég jó hatásfokú, így a takarítás minősége általában megfelelő. A koszt az Ecovacs egy nagyon jó felépítésű portartályban gyűjti, amivel jó esetben a Deepoo D77 tulajdonosok csak minden szökőévben egyszer fognak találkozni.

A doboz tartalma

Az Ecovacs Deepoo D77 egy masszív, nagy dobozban érkezik. A dokkolóra szerelt porszívó miatt maga a töltőállomás sem kicsi, de ezt az Ecovacs megfejeli azzal, hogy a dokkolóról levehető porszívóhoz egy halom kiegészítőt is mellékel, többek között azért, hogy hogy az vállra akasztható, kézi porszívóként is használható legyen. A doboz a következőket rejti:

 • Deepoo D77 robotporszívó
 • dokkoló állomás
 • dokkoló állomásra tehető porszívó
 • szerszámos koffer
  • kézi porszívó feltét
  • egyenes cső és gégecső kézi porszívózáshoz
  • kefe és szűkítő a kézi porszívózáshoz
  • távirányító (elemmel)
  • virtuális fal (elemmel)
 • használati útmutató (többnyelvű könyvben magyar nyelv is)
Címkék
Hozzászólások