- 2014. szeptember 10., 12:00
A Microsoft játékkonzoljához számtalan kiegészítő készült, ezek közül mutatunk most be három igazán hasznosat.

Végre Magyarországon is kapható a Microsoft legfrissebb játékkonzolja, az Xbox One. A készülékház számos gyártó kínál különféle kiegészítőket, amelyek a konzol kisebb hiányosságait (például kevés USB port) igyekeznek kijavítani, vagy egyszerűen csak kényelmesebbé teszik a használatot. A Hama termékpalettájáról ezúttal három hasznos kiegészítőt választottunk ki, amelyek szinte minden esetben jól jönnek.

TV és fali konzol készlet Xbox One Kinect kamerához

Az Xbox One Kinecttel és anélkül is kapható; a gesztusokat érzékelni képes vezérlő számos játék használatát könnyíti meg, ezért szerintünk érdemes használni. A benne lévő két kamera segítségével a kamera egészen pontosan képes felismerni a játékos(ok) mozgását, de persze a megfelelő működéshez szükséges az is, hogy a Kinectet az optimális (vagy ahhoz nagyon közeli) helyre tudjuk helyezni. Aki játszik, az alapvetően a tévét nézi közben, ezért az egyik legjobb hely a kontroller elhelyezésére a tévé felett található. (A másik legjobb a képernyő alatt, de ez sokszor nem megoldható, például akkor sem, ha kíváncsi kisgyermek is van a családban.)

A tévé tetejére ugyanakkor valószínűleg nem lehet csak úgy, egyszerűen rátenni a Kinectet, mivel a mai lapostévék többsége legfeljebb pár centiméteres sík felülettel rendelkezik, ami messze nem elég ahhoz, hogy stabilan tartsa a játékvezérlőt. A Hama 115594-es számú, meglehetősen hosszú nevű (TV és fali konzol készlet Xbox One Kinect 2 kamerához) állványa viszont minden ilyen helyzetben bevethető. A 0,5-15 cm vastag tévék tetejére vagy akár a falra is felerősíthető konzol direkt a Kinecthez készült.

Mérete és tömege is elég kicsi ahhoz, hogy elég jól elrejthessük: a kapaszkodáshoz használt karom például annyira apró, hogy még a legvékonyabb kávával rendelkező készülékeknél sem takar ki semennyit a képből. Az állvány dizájnja illeszkedik a Kinect kialakításához is, így nem fog idegenként hatni.

4 portos USB elosztó

A konzol összesen három USB csatlakozóval rendelkezik, ezek közül azonban kettő hátrafelé néz, és az oldalsó sem feltétlenül tartozik a könnyen elérhetők közé, a süllyesztett kialakítása miatt. Ez persze főleg akkor jelenthet gondot, ha az Xbox One-t polcra helyezzük, ilyenkor a legnehezebb oldalról hozzáférni a csatlakozóhoz. A piacon számos USB elosztót találunk, így könnyedén lehet ebből az egy oldalsó csatlakozóból akár négyet is csinálni, ugyanakkor ez sokaknak nem szimpatikus megoldás, egyszerűen azért, mert ronda.

A Hama USB HUB 4 részes, Xbox One névre hallgató, 115599-es számú elosztója azonban kiküszöböli ezt a problémát, mert dizájnját úgy alakították ki, hogy illeszkedjék az Xbox One külsejéhez. Az elosztó négy USB 2.0 szabványú csatlakozót „csinál”, és további előnye, hogy a csatlakozókat 90 fokban elfordítja, így azok nem oldalra, hanem előre néznek.

A négy port már bőven elegendő ahhoz, hogy az összes szóba jöhető perifériát csatlakoztassuk – igaz, a maximálisan leadható energiamennyiség szűk keresztmetszet lehet, az elosztó négy HDD-t például nem tud elegendő árammal ellátni. A hubra a négy csatlakozó mellett egy visszajelző LED is került, amely jelzi, ha az elosztó használatban van.

Akkumulátor vezeték nélküli játékvezérlőhöz

Az Xbox One-hoz adott vezeték nélküli játékvezérlőt alapesetben AA méretű elemekkel vagy akkumulátorokkal lehet működtetni, azonban könnyen belátható, hogy ez hosszú távon drága megoldás, és még kényelmetlen is – még ha újratölthető akkumulátorokat használunk is, akkor is biztos, hogy sokszor fordul majd elő, hogy azok éppen a legrosszabb pillanatban merülnek le. Az elemeket (vagy AA méretű akkumulátorokat) azonban akár el is felejthetjük a Hama 115590-es Play And Charge készletével, amely csak kettő, de annál hasznosabb összetevőből áll.

Az egyik egy 600 mAh-s akkumulátor, amelyet az elemek helyére lehet bepattintani. Ez teljesen feltöltött állapotban nagyjából 30 órányi játszadozást tesz lehetővé. Ennél is jobb viszont, hogy nem kell aggódnunk akkor sem, ha kifogyóban vannak a tartalékok, mert az akku játék közben is egyszerűen tölthető, mégpedig egy szabványos USB kábel segítségével. A Hama ráadásul egy igen hosszú, 3 méteres kábelt is mellékelt, hogy töltés közben se kelljen a fotelből kiszállnunk.

A cikkben szereplő termékeket a Hama forgalmazza. A Kinecthez készített állvány (Hama 115594) ajánlott ára 3800 forint, az USB (Hama 115599) kb. 5000 forintba, a vezeték nélküli kontrollerhez használható Play And Charge kit (Hama 115590) pedig 4500 forintba kerül.