- 2014. október 10., 12:00
A Microsoft játékkonzoljához számtalan kiegészítő készült; három újabb igazán hasznosat mutatunk be közülük.

Hama 8IN1 Controller Stick bővítő készlet

Habár a Microsoft az Xbox One játékvezérlőjét is úgy tervezte meg, hogy az a legtöbb ember számára ergonomikus legyen, az könnyen előfordulhat, hogy a gombok méretével (vagy esetleg tapintásával) valaki nem lesz elégedett. A megoldást apró feltétek jelentik, amelyekből a Hama szettje összesen nyolc darabot tartalmaz – négy-négy tappancsot kapunk kétféle méretben. Természetesen azért van négy darab mindkét verzióból, hogy akár mindkét játékvezérlőt fel tudjunk turbózni egyszerre is.

A felhelyezhető toldalék segítségével az Xbox One játékvezérlőjének gombjai nagyobbak, és magasabbak is lesznek, ami nemcsak kényelmesebb, hanem pontosabb vezérlést is lehetővé tesz – ez minden játéknál jól jön, de elsősorban az FPS és más ügyességi játékoknál lehet hasznát venni. Ráadásul, mivel a gombok felső része a felhelyezés után nem egy bemélyedés segítségével próbálja meg a helyén tartani a kezünket, hanem azzal, hogy felső része érdesített, amiatt sem kell aggódnunk, hogy játék közben lecsúszna a kezünk a gombokról. A feltétek felszerelése nem nagy feladat, csupán fel kell őket húzni a gombokra. A kiegészítőt kb. 2700 forintért lehet megvásárolni.

Hama Dual töltő „BASIC”

Még mindig a konzolhoz való játékvezérlőhöz kapcsolódik a következő újdonság, amely egy töltő. Hasonlóról, az elemeket akkumulátorra cserélő megoldásról az előző cikkben már írtunk, ám a Play & Charge kittel ellentétben a Dual töltő „BASIC” nem egy, hanem két akkumulátort is tartalmaz, így nem kell belőle kettőt venni akkor sem, ha mindkét kontrollert szeretnénk elemek helyett akkumulátorral használni. Az áramforrások kapacitása 600 mAh.

A szett részét képező bölcsőben egyszerre lehet tölteni mindkét kontrollert. A Hama saját adaptert sajnos nem ad a töltő mellé, így azt alapesetben USB portról kell meghajtani, ami azt eredményezi, hogy a töltés nem lesz túlságosan gyors. Ha viszont van otthon elfekvőben korábbi telefonhoz mellékelt, fali konnektorba csatlakoztatható USB-s töltő, akkor azt használva akár egy óra alatt is feltöltődhetnek a kütyük.

Egyébként annyira azért az USB-s töltés sem lassú, ha mindkét játékvezérlőt egyszerre töltjük, akkor is 4-5 óra alatt teljesen fel lehet őket tölteni, így ha a dokkolót használjuk éjszakai tárolásra is, akkor biztos, hogy sosem lesz gondunk a lemerült vezérlőkkel. A töltő ára kb. 6500 forint.

Hama 53815 Kompakt vezeték nélküli billentyűzet

Bár nem direkt az Xbox One-hoz fejlesztette ki a Hama ezt a klaviatúrát, mégis nagyon jó választást jelenthet emellé a készülék mellé is. Technológiáját tekintve egy teljesen szabványos, vezeték nélkül működő billentyűzetről van szó, amelynek vevője 2,4 GHz-es frekvencián működik és USB csatlakozóhoz illeszthető (ha kevésnek bizonyul az Xbox One-on az USB portok száma, akkor ezzel a kütyüvel tudunk még párat csinálni). Mint annyi más klaviatúra esetén, ha a vevő éppen nincs a konzolhoz csatlakoztatva, akkor a billentyűzeten direkt erre szolgáló nyílásban tudjuk tárolni, így biztosan nem vész el. A vevő csatlakoztatása után párosításra nincsen szükség.

Különlegességét elsősorban az adja, hogy elég kisméretű ahhoz, hogy a számítógéptől távol is elférjen a nappaliban, valamint hogy a normál gombok mellett került rá egy trackball vagyis egy egér is. A keskeny kialakítás ellenére a vastagság nagy, ami persze nem feltétlenül baj, hiszen így legalább van „fogása” is a billentyűzetnek. A gombok nyomkodása a kis méretből adódóan nem a legkényelmesebb, de összehasonlíthatatlanul jobb a szövegbevitel, mintha a konzol távirányítójával kellene összeválogatnunk a karaktereket a virtuális billentyűzetről. A gombok leütési útja relatív nagy, így annak ellenére kellemes érzés nyomkodni őket, hogy járásuk amúgy elég puha. A feliratok lézeres gravírozással készültek, így akkor sem fognak lekopni, ha a billentyűzet nagy igénybevételnek van kitéve. A gombok, nem túl meglepő módon a szokásosnál kisebbek, és sajnos a kurzor mozgatására szolgáló nyilak számára még kevesebb hely jutott. Viszont rengeteg extra gombot kapunk: a két oldalt lévő összesen nyolc kezelőszerv a multimédiás funkciók irányítására szolgál, a funkciógombok felett lévő hét extra gombbal a böngészés lehet kényelmesebb. Ezeket a funkciókat az Xbox természetesen minden gond nélkül tudja használni, hiszen Windows fut rajta. Az egér pontossága jó, és a golyós megoldás ellenére nemcsak precízen, hanem még gyorsan is tudunk szaladgálni a mutatóval a képernyőn.

Összességében a klaviatúra használata nagy segítség lehet minden olyan helyzetben, amikor akár csak rövidebb szövegeket kell begépelni – már egy YouTube kereséssel is sokkal gyorsabban fogunk végezni, ha az ilyenkor szokásos 15-20 karaktert nem a játékvezérlővel pötyögjük be, hanem billentyűzettel. A kérdés csak az, hogy mindez megér-e 8 ezer forintot – de szerintünk igen, főleg, hogy hosszú távú befektetésről van szó.