- 2014. november 25., 11:00
Sokak számára A telefon, mások semmi pénzért nem használnák az Apple készülékét. Megnéztük az iPhone 6-ot.

Amióta az Apple népszerűvé tette az okostelefonok kategóriáját, minden szempontból a piac úttörőjének számított. Steve Jobs keze alatt a vállalat megengedhette magának, hogy számos olyan dologhoz praktikussági okok miatt ragaszkodjon, amivel a konkurencia nem vagy nem feltétlenül értett egyet. Hogy csak egy dolgot említsünk, méret. Jobs mániája volt, hogy egy telefon nem lehet 3,5 colnál nagyobb, egy tablet pedig 10 colnál kisebb, mert ha ezeket a határokat átlépnék a mérnökök, akkor már olyan eszközöket terveznének, amelyek az eredeti koncepciónak nem felelnek meg. A mobiloknál egészen egyszerűen azért ragaszkodott Jobs a 3,5 colhoz, hogy a kijelzőt egy kézzel is át lehessen érni – csakhogy idővel kiderült, hogy szinte senkit nem zavar, ha ez nem így van. Sőt, az sem, ha nagyon nem így van. Nemcsak a 4,5-5 colos tepsifonok, hanem a 2011-ben bevezetett phablet kategória is gyorsan népszerűek lettek, így az Apple lépéskényszerbe került. A nyomás végül annyira nagy lett, hogy először (igaz, már Jobs halála után), de elkészült a kisebb iPad, az iPhone 6-tal pedig az egykezes okostelefonok világnak is (talán örökre) vége az Apple-nél. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az Apple most már nem feltétlenül alakítja, hanem (több tekintetben legalábbis) követi a piacot. Lássuk, hogyan állja meg a helyét az iPhone 6 ilyen környezetben.

Külső

Az Apple egyik tervezési alapelve, hogy a készülékek dizájnján csak két évente változtat, elsősorban valószínűleg azért, mert így bőven tudja biztosítani, hogy kiegészítőkből akkora választék álljon rendelkezésre, mint egyik másik telefonhoz sem. A 2014-es év a dizájnváltás éve, ennek megfelelően az iPhone 6 sok szempontból átalakult. Arról néhány sorral fentebb már esett szó, hogy nagyobb lett. Sokkal. Az iPhone 5S 123,8×58,6×7,6 mm-es méretéhez képest az idén már kisebbnek számító iPhone 6 138,1×67×6,9 mm-es, vagyis másfél cm-rel hosszabb és majdnem 1 cm-re szélesebb, mint elődje. Persze vékonyabb is lett, ami a nagyobb alapterület miatt igazán szembeötlő.

Annyira persze nem nagy mobilról van szó, hogy kilógna a tömegből: az Apple 4,7 colos méretet választott, hogy az iPhone 6 úgy tudjon bekerülni a top ligába, hogy ott azért a kisebb telefonok között tarthassuk számon. Az eredmény egy kellemesen tartható egység, amely azonban nyilván annyira már nem kezelhető kényelmesen, mint az elődök – hogy miért, arra rögtön visszatérünk. Ami érdekes, az az, hogy az Apple a telefon arányain nem változtatott, így a kijelző körül a káva elég vaskos, és emiatt a készülék szerintünk nagyobb, mint amennyire feltétlenül szükséges lenne.

A mobil dizájnja a méreten túl is alapjaiban változott. Az Apple természetesen az igényes anyagokból (fém készülékház) nem engedett, és az összeszerelés minőség is hibátlan, viszont a korábbi években megszokott lapos élek búcsúztak, helyettük pedig ívelt formák köszöntek be. Nekünk a korábbi verzió jobban bejött, de az iPhone 6-ről sem lehet azt mondani, hogy csúnya, ez teljesen biztos. A vállalatra jellemző kezelőszervek megmaradtak, helyzetük viszont nem teljesen: a bekapcsoló gomb oldalra került. Az előlapon továbbra is egyetlen, ujjlenyomat-olvasóként is funkcionáló, kör alakú gombot kapunk, a kijelző felett pedig a hangszóró rácsa figyel, márkajelzés nélkül. Meg persze itt található az előlapi kamera is. Jobb oldalra a bekapcsoló gomb, balra pedig a hangerőszabályzók (fizikailag is két gomb) valamint a némító kapcsoló kerültek.

Ami szerintünk problémás, és a kezelhetőséget nagyban lerontja, az az, hogy az oldalsó gombok fentre kerültek, így gyakorlatilag lehetetlen megfogni úgy a telefont, hogy ezeket is kényelmesen elérjük, valamint az előlapi gombot is tudjuk nyomkodni. Nem véletlen, hogy az androidos készülékeken legalább a bekapcsoló gomb középre szokott most már kerülni. Ráadásul az iPhone 6-nál az sem segít, hogy mivel fizikai gombról van szó, amely a kijelző alatt helyezkedik el, még nagyobb távolságot kellene áthidalni. Szerencsére a helyzetet nagy mértékben megkönnyíti, hogy a mobilt nemcsak a bekapcsoló gombbal lehet feléleszteni alvó állapotból, hanem az előlapi gombbal is. Emellett a fogással úgy általában sem voltunk maradéktalanul elégedettek, valószínűleg azért, mert a telefon már túl vékony. A SIM-kártyát (nano-SIM) természetesen tálcás megoldással tudjuk eljuttatni a telefon belsejébe. A kártyahely nyílása jobb oldalon, a bekapcsoló gomb alatt érhető el.

Az iPhone 6 alsó élén a hangszóró, a Lightning csatlakozó és a fülhallgató kimenet követik egymást, illetve ide került a fő mikrofon és a külső hangszóró is. Az előlap Apple-ösen továbbra is teljesen sík, a hátlap viszont nem, mivel itt a kamera objektívje kis mértékben (kb 0,5 mm-t) kilóg; ennek köszönhetően az asztalra lerakott mobilt könnyű megbillenteni. A kamera mellett a szokásos, dupla fényű villanót is megtaláljuk, illetve természetesen van egy másodlagos mikrofon is, amely zajszűrésnél és videóknál kap szerepet. Természetesen a hátlap alumíniumból készült, viszont az összhatást néhol műanyag betétek törik meg, az antennák miatt.

Az iPhone 6 csomagolása a gyártótól megszokott kiegészítőket tartalmazza, azaz kapunk egy Lightning kábelt, egy töltőfejet és egy, a gyári megoldások között nem rossz, de összességében inkább csak erős közepes minőségű fülhallgatót.

Címkék
Hozzászólások